Tovább vágott a jegybank

A várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal, 3,6-ról 3,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot tegnapi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, amely döntését azzal indokolta, hogy a hazai és a külpiaci feltételek is kedvezően alakulnak. A testület megítélése szerint idén a magyar gazdaság teljesítménye fokozatosan javul az év végéig, s ezt jövőre további bővülés követi. A tanács azzal számol, hogy a Magyarország exportteljesítményét növelő, élénkülő külső konjunktúra mellett a belső kereslet javul, de továbbra is gyenge marad. Utóbbi következményeként az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt marad, a pénzromlás üteme a háromszázalékos jegybanki cél alatt maradhat. Ez pedig önmagában megteremtheti a lehetőséget az irányadó ráta további csökkentésére.

A tegnapi kamatvágás után az elemzők egyöntetűen úgy látják, még nem volt itt az ideje annak, hogy a monetáris tanács óvatosabbá váljon, a minimális, tíz bázispontos mérséklésnél nagyobb vágás egyértelműen benne volt a levegőben. Erre az MNB által is említett, hazai és a nemzetközi piaci körülmények is egyértelműen lehetőséget adtak – mondták lapunknak. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről például olyan hírek érkeznek, amelyek szerint egyelőre nem kezdik meg a piacélénkítő, havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjuk csökkentését. Sőt a legújabb hírek már arról szólnak, hogy egy ilyen lépésre legkorábban jövő tavasszal szánhatják rá magukat – jegyezte meg Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Ez erősíti a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, amelyből különösen a feltörekvő gazdaságok, így például Magyarország is profitál – például azzal, hogy nő az MNB mozgástere. Bátorítást jelent a monetáris tanács számára az is, hogy a forint most relatíve erős: tegnap délután az euróért 293 forintot kértek a bankközi piacon. Kedvezően alakul az infláció, de a lanyha gazdasági teljesítmény is az újabb kamatcsökkentés irányába hat. Kedvezően alakul a forinteszközök piaca is: az állampapírhozamok és Magyarország kockázati felára is süllyedt az utóbbi időben.

Az elemzők és a befektetők szerint a jegybank az év hátralévő részében tovább csökkenti az alapkamatot. Török Zoltán szerint az alapkamat az év végéig három százalékra süllyedhet. S a további vágással kapcsolatos feltételezéseket támasztja alá a monetáris tanács tegnapi közleménye is, mely szerint az infláció az MNB céljának megfelelően alakul, s ez lehetővé teszi a további monetáris lazítást. Felvetésünkre a vezető elemző hozzátette: a háromszázalékos szintnél már nagyon korlátozottá válik a monetáris tanács mozgástere, de szerinte ennek ellenére még ekkor sem áll majd le a testület. Most úgy látja, hogy az alapkamat 2,8 százalékig csökkenhet.

A forint kamatelőnye viszont más devizákhoz képest számottevően mérséklődött az utóbbi időben, emiatt viszont megnőtt a veszélye egy forint elleni esetleges spekulációs támadásnak. A magyar fizetőeszköz árfolyama így a korábbiaknál sokkal törékenyebbé vált – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.