Mentés éjjel-nappal

„Manapság az informatika egyre inkább jelen van az életünkben. Nemcsak a vállalkozásokat működtető informatikai infrastruktúraként, de a hobbinkon át egészen a tanulásig átitatta mindennapjainkat. Az, hogy egyre többet használjuk, nem jelenti azt, hogy átfogóan értjük is, hogy milyen folyamatok zajlanak le egy-egy fájl létrehozása, módosítása, törlése során a háttérben” – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Kertész Zoltán, a KÜRT Zrt. adatmentés üzletágának vezetője. A leggyakrabban vétett hibák közé tartozik a véletlen törlés, a formázás. Nem feledkezhetünk el az operációs rendszerek által okozott galibákról sem, melyek ugyancsak gyakran okoznak adatvesztést.

Kertész Zoltán tapasztalatai szerint az átlagfelhasználók gyakran nem is tudják, hogy milyen adathordozó áll a háttérben, és annak mik a gyenge pontjai. Így természetesen nem tudják szavatolni a folyamatos működéshez szükséges ideális feltételeket sem. A cégek és a magánszemélyek is leggyakrabban merevlemezt használnak az adatok tárolására, ami egy nagyon bonyolult, érzékeny elektromechanikus eszköz. Az író-olvasó fej 3–15 nanométer magasságban repül a forgó mágneses lemez felett. Tekintve, hogy ez a távolság alig egy ezredrésze egy ujjlenyomat vastagságának, belátható, hogy mechanikai sokk következtében a repülő fej a lemezbe ütközik, ott karcolásokat és ezzel lokális adatvesztést okoz. Ilyenkor van szükség olyanra, aki az összevissza karcolt lemezről kihalássza a szükséges adatokat.

A KÜRT-nél az adatmentés a cégalapító Kürti János 1978-ban bejegyzett szabadalma alapján indult meg. 1989-ben megalakult a KÜRT Kft., amely 1998-ban részvénytársasággá alakult. A cég a kimagasló kvalitású mérnökcsapat kutatás-fejlesztési eredményeinek köszönhetően sikeresen küzd meg az állandóan megújuló adattárolási csúcstechnológiák feladványaival. Ma már legalább tízezer különböző típusú adattároló van forgalomban, az adatsűrűség az adattárolókban a PC-korszak kezdete óta több mint egymilliószorosára nőtt, a gyártók pedig folyamatosan dolgoznak újabb és újabb eszközök fejlesztésén. A magyar vállalkozás eddig több mint 30 ezer adatmentést oldott meg, melyek a világ minden tájáról érkeztek. (Az adatmentő központ Magyarországon található, emellett saját iroda működik Németországban.) Az adatmentő laboratóriumban megfordult már számos kriminalisztikai eset, geológiai kutatások pótolhatatlan eredményei, különféle folyadékok által elárasztott adathordozók (szennyvíz, kőolaj), extrém módon sérült memóriakártya, akkumulátorhiba miatt kiégett laptop és még megszámlálhatatlan különös történetű adathordozó. Legnagyobb arányban (90 százalékban) merevlemezről mentenek, de ezen kívül gyakorlatilag az összes adattároló eszközről (a papírt kivéve): memóriakártyákról, pendrive-okról, storage-rendszerekről, szalagos adathordozókról, valamint még mindig szép számban CD-ről, DVD-ről, flopiról is. Az átlagos sikerességi arány 80 százalék feletti – csak az olyan eseteket nem tudják megmenteni, ahol az adatok már felülíródtak vagy az adathordozó olyan nagymértékben sérült, hogy semmilyen ismert technológiával nem lehetséges a helyreállítás.

A kármentőárak mindig a probléma súlyosságának, komplexitásának függvényében változnak. Merevlemezek és mágnesszalagok esetén jellemzően 150–400 ezer forint (plusz áfa) között alakulnak –általában három-hat nap alatt élesztenek fel egy ilyen adathordozót. Egy szerver feltámasztása 400 ezer forintról indul, és hat-nyolc napig is eltart, mire végeznek vele. Akinek S. O. S adatmentésre van szüksége, annak – egyedi áron – a nap 24 órájában segítenek.

A KÜRT Zrt. adatmentési megoldását 2013 szeptemberében beválasztották a magyar nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba – Puskás Ferenc életműve, a szikvíz, a magyar operett és a fröccs mellett. A Hungarikum Bizottság által közzétett rangos listába egyetlen szellemi, műszaki megoldásként került be ez az egyedülálló technológia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.