Egyszerűen könnyebb

Bár ismét több, mint 300 paragrafusból álló módosítási csomaggal kell megküzdeniük, a pénzügyesek és a könyvelők valószínűleg hosszú idő óta először nem fognak bánkódni a szokásos januári adómódosítások miatt. A kormány ígéretéhez híven ugyanis nem nyúlt bele markánsan az adó- és járulékszabályokba, a pontosítások pedig inkább könnyebbé teszik a vállalkozások életét.

A legnagyobb változás – a gyermekeseknek adott kedvezmény teljes levonhatósága – persze a munkáltatóknak valamivel nagyobb feladatot is jelent majd, hiszen egy picit bonyolultabb nyilatkozatot kell kitöltetni az érintett alkalmazottakkal. Némi fenyegetést jelent továbbá, hogy a cégbírósági bejelentések elmulasztása is drágább lesz jövőre – az eddigi 50 helyett százezer forint lesz a tarifa –, ám ezen túl (hacsak a szörpökre kiterjesztett chipsadót nem nézzük) aligha lehet kedvezőtlen változásról beszélni. Figyelni persze kell: a visszaváltható utalványok esetén például jövőre már nem jár cafeteria (vagyis megszűnt az eddigi kiskapu), ám ott a másik lehetőség: az eddig bejelentés alapján működő elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program némileg felszabadul. Ebben hároméves „lekötésre” lehet akár évi egymilliót is adni értékpapírban a dolgozóknak – ám ezt eddig az adóhatóságnak engedélyeznie kellett. Az új szabályok szerint erre nem lesz szükség, ráadásul ezek a módosítások némileg hamarabb is lépnek életbe (a kihirdetés után 30 nappal), így már az idén adható lesz ez a juttatás.

Szintén kedvező új juttatási forma lehet a lakástámogatás – ezt ugyanis már a lakáshitelek törlesztéséhez is lehet adni majd.

A legkisebb vállalkozások számára a legfontosabb változás vélhetően a járulékszabályok kedvező módosítása lesz: havi 6660 forint kifizetésétől szabadulnak meg a nyugdíjas egyéni vállalkozók, illetve a nyugdíjas közreműködő taggal rendelkező társas vállalkozások. Sőt azok után sem kell az egyébként minimálisan emelkedő (jövőre 6810 forintos) díjat megfizetni, akik összesen 36 órát másutt dolgoznak – ami szintén nagy könnyebbség lesz a kisebb vállalkozásoknak.

A közepes méretű, további fejlődést fontolgató cégeknél lesz jelentősége annak, hogy a szakmai képzési rendszerekbe könnyebben tudnak csatlakozni. A kormány a hallgatói munkaszerződések szélesebb körű alkalmazását ösztönzi ugyanis azzal, hogy a diákoknak kifizetett díjazást mentesíti a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek alól. Ezzel vélhetően a fiatalok elhelyezkedési esélyeit is javítja majd. Számtalan apró módosítás segíti a kata és a kiva – a két új, a várakozásoknál azonban népszerűtlenebb – adónem terjedését. Így például a kisvállalkozási adót fizetőknek még a nekik előírt egyszerű bevételi nyilvántartást sem kell vezetniük, ha szépen rendesen elteszik az általuk kiállított számlákat és nyugtákat, a Katát választók pedig a helyi adóknál kapnak nagyobb rugalmasságot abban, hogy választják-e a számukra speciálisan kialakított ottani rendszert.

Fontos „apróság”, hogy a hibajavításokat nem feltétlenül kell külön kezdeményezni a társasági adózásban jövőre – itt a mérlegfőösszeg 2 százalékánál nem nagyobb bakit lehet majd a rákövetkező évi adóbevallásban is korrigálni. (Kiegészítő szabály, hogy egymillió forint alatt ez mindenképpen lehetséges.) Hasonló könnyebbség a nem európai országokba szállító exportcégeknek, hogy könyveiket dollárban is vezethetik.

A nagyobb vállalkozásoknak pedig az a módosítás jön majd jól, amely szerint a leányvállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységét is figyelembe lehet venni az ilyen kedvezmények kiszámításakor (persze ehhez megfelelő nyilatkozatokra is szükség lesz majd a törvénymódosítás szerint).

Az adótörvény-tervezetét a kormány október közepén nyújtotta be a parlamentnek, amely a tervek szerint november 25-én vagy 26-án fogadhatja el a végleges változatot. Addig még a képviselők igazíthatnak egyes részletszabályokon.

A KKV KAT ÉRINTŐ FONTOSABB MÓDOSÍTÁSOK

- A 2014-től felvett beruházási hitel kamatának 60 százaléka (az eddigi 40 helyett) kisvállalkozóknál nyereségadó-kedvezményként lesz igénybe vehető maximum hatmillió forintig. Kedvezményre jogosít a szoftverek vásárlása is.

- A nem jelentős hibák (mérlegfőösszeg 2 százaléka vagy – a mikrovállalkozások kivételével – az egymillió forintot meg nem haladó összeg) önellenőrzés nélkül a következő évi adóbevallásban javítható.

- A munkavállalóknak nem adható kedvezményesen visszaváltható utalvány.

- A munkavállalóknak bejelentés nélkül is adható adómentesen, értékpapírjuttatási program keretében maximum egymillió forint – már akár az idén, az utolsó napokban is.

- A nyugdíjas tagok (nyugdíjas egyéni vállalkozók) esetében megszűnik az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség. A szolgáltatási járulék másutt (pl. háztartásbeliek) 6660 Ft-ról 6810 Ft-ra emelkedik.

- A szakmai gyakorlaton lévő diákok után nem kell járulékot fizetni (csak ha kapnak bért is, és csak az után).

- Nem főállású vállalkozó, akit máshol is foglalkoztatnak összesen 36 órában.

- Az éttermi nyugta is elszámolható (bankkártyás fizetés esetén)

- A könyvek vezethetőek lesznek USA dollárban is (eddig forint és euró volt engedélyezve).

- A leányvállalatok K+F tevékenysége is érvényesíthető kedvezményként (megfelelő nyilatkozat szükséges).

- Elektronikus nyugtát is ki lehet bocsátani.

- Az adóhatóság elektronikusan is értesítheti a cégeket a jövőben.

- A cégbírósági bírság (felügyeleti illeték) összege 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelkedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.