A többség enni akar

Egyelőre úgy tűnik, az adótörvények módosítása nem érinti a cafeteria-rendszer két legnépszerűbb elemét, az Erzsébet-utalványt és a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártyát). Persze a végszavazás még messze van, a javaslatcsomagba bármi belekerülhet az utolsó napokban is. Az viszont már most biztos, hogy a kedvező adó- és járulékköltséggel adható béren kívüli juttatás lehetőségét a kkv-k is igyekeznek kihasználni. Ha van miből adniuk.

Tavaly összességében csaknem 84 milliárd forint értékű Erzsébet-utalványhoz, és több mint 50 milliárd forintnyi SZÉP-kártya feltöltéshez jutottak a munkavállalók, akiknek túlnyomó többsége – ha választhat – az étkezésre, illetve élelmiszerre költhető cafeteriaelemeket részesíti előnyben. Idén, az első háromnegyed évben a kkv-k részéről 30 milliárd forintnyi Erzsébet-utalvány-megrendelés érkezett az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft.-hez – tudtuk meg a társaság sajtóosztályán. A kisvállalati szektorban dolgozók tavaly havonta több mint hatezer forintot kaptak papíralapú utalványban, idén már több mint hétezret, átlagosan. A legnépszerűbb az Étkezési Erzsébet-utalvány volt, ezt követte az Iskolai Erzsébetutalvány. Az Erzsébet-utalványok toplistája idén sem változik, az étkezési célú juttatás a legnépszerűbb, és a vállalkozások többsége várhatóan kihasználja a havi nyolcezer forintra emelt, maximálisan adható kedvezményes adózású keretet. Sőt, 14 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy túllépi azt.

Markáns különbség nincs a nagyvállalatok és a kkv-szektor cafeteria-rendszerében, a béren kívüli juttatások körét mindenhol elsősorban az e célra fordítható keret nagysága szabja meg. Gál Tamás, az OTP Bank Nyrt. Értékesítési Igazgatóságának főosztályvezetője elmondta: az elektronikus utalvány mellett azért dönt sok cég, mert ezzel a megoldással gyakorlatilag megspórolhatják a bonyolult logisztikára szánt időt és energiát. A papíralapú utalványokat ugyanis tárolni és őrizni kell, ki kell osztani, és nyilvántartást vezetni róluk. Ez egy-egy nagyvállalatnál rengeteg munkaóra, amit teljesen meg tudnak spórolni – úgymond – néhány gombnyomással, amikor az elektronikus utalványt feltöltik a partnerüknél. A SZÉP-kártyát választó munkavállalók többsége az évente 150 ezer forintig tölthető vendéglátás alszámlára kéri a keretét, nem véletlenül. Erről ugyanis szállásdíjat, és nyár óta fürdőbelépőt is fizethet. A második legnépszerűbb a szálláshely alszámla, harmadik pedig a szabadidő, amiről szállásdíjat is lehet fizetni. A második legnagyobb SZÉP-kártya-kibocsátónál, az MKB SZÉP-kártyásainál szintén az üdülés vezet az étkezési alszámla mögött. A bankkártyához hasonlóan működő plasztikkártyából már csaknem 700 ezer darab van forgalomban, Erzsébet-utalványt kétmillióan kapnak.

Az elfogadóhelyek száma mindkét rendszerben rendkívül gyorsan kiépült, a papíralapú utalványokkal 55 ezer, a Szép-kártyával több mint 40 ezer helyen lehet fizetni.

A SZÉP-kártya egyébként sok kis cégnél időszakosan merül fel, amikor az alkalmazottak nyaralását akarják támogatni.

Éppen ez a kártya egyik bélyege, amit le akar vetkőzni, hogy nem egyenlő az üdülési csekkel, hanem több annál. (S. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.