Újévi születésnapi koncert

Magyar Örökség- és Kossuth-díj, tizennyolc album, ebből tucatnyi platina- és aranylemez, koncertek ezrei – a felvidéki Ghymes zenekar harminc éve ingázik Szlovákia és Magyarország, a népzenei hagyományok és saját autentikus muzsikája között. Nagyszabású januári fellépése a Budapest Sportarénában három jelzőt is kapott: újévi, születésnapi és jótékonysági egyben. Szarka Gyula zeneszerzővel beszélgettünk..

Születésnapon ajándékot szokott kapni az ünnepelt, ti adtok is: a bevétel egy részét az Istenadta Tehetség alapítványnak ajánlottátok fel.

– Így van, ez egyszerre születésnapi és jótékonysági koncert. Az alapítvánnyal régóta kapcsolatban vagyunk, tetszik, amit csinálnak, fontosnak tartjuk a tehetséges fiatalok felkarolását. Esélyt kell adni azoknak, akiknek nincs lehetőségük kibontakoztatni a képességeiket anyagi okok miatt, vagy mert olyan helyen laknak, ahol erre nincs módjuk. Hivatásunknál fogva mi a zenei tehetségekre koncentrálunk, ehhez értünk, ez a profilunk. Ezért szervezünk külön gyerekkoncerteket, ahol zenélésre, éneklésre bátorítunk mindenkit. Úgy érzem, nem lehet eleget tenni a zenei kultúráért.

Az alapítvány kifejezetten a kistelepülésen élő gyerekek tehetséggondozását célozza. Számodra ez nem egzotikus jótékonykodás, hiszen te magad is falun nőttél fel, ma is ott élsz. Milyennek látod a lehetőségeket falun Magyarországon és Szlovákiában?

– Sehol se jobb, szűkösek a lehetőségek ma is. Saját bőrünkön éreztük ezt Tamás öcsémmel Királyréven, ahol felnőttünk. Pedig nekünk szerencsénk volt: édesanyánk hatéves korunkban beíratott zeneiskolába. Nem mondom, hogy mindig lelkesek voltunk, jobb lett volna focizni néha, ahelyett, hogy busszal zötyögjünk Galántára. De volt lehetőségünk, és azt később kamatoztatni tudtuk. Ma elvileg jobb a helyzet, de mégsem az: minden fizetős lett, ami anyagilag és időben nagy teher a családoknak. A mi falunkban van egyébként zongoratanárnő, az én lányom is az. Ahhoz, hogy megtaláljuk a szunnyadó tehetségeket, folyamatos jelenlétre és kommunikációra van szükség.

Egy ilyen kezdeményezés valóban segíthet istenadta tehetségekre lelni az eldugott falvakban?

– Az is igaz, hogy az igazi tehetségek úgyis megnyilatkoznak, a zsenit nem lehet kordában tartani. De fontos, hogy megtaláljuk, hogy megmutatkozhasson, aki tehetséges. Az is meggyőződésem, hogy nem kell mindenkinek művésznek lennie, aki gyermekként kapcsolatba kerül a művészettel. Elegendő, ha bekerül egy ilyen közegbe, és ha csak alapszinten is, de közelebb kerül a zenéhez, a kultúrához, megtanul énekelni, muzsikálni. Hiszen a zenésznek is az a jó, ha minél többen értik és értékelik, amit csinál. A kulturálatlan közegben nem úgy szól a zene. Tudják befogadni, értsenek hozzá, lássanak bele – ez a lényeg.

A születésnapi koncert számvetésre is alkalmat ad. Mit adtok a közönségnek, és hogyan tovább?

– Harmincévesek lettünk, ami tetemes időszak a szakmában. Már az nagy kérdés, hogy milyen számok szólaljanak meg három évtized anyagából az újévi koncerten. Ezért azt találtuk ki, hogy közösen válogatunk a közönséggel: a honlapunkon lehet javasolni, ki mit szeretne látni, hallani. A zene mellett lesz irodalom is, prózák és versek a Nemzeti Színház színészei előadásában Tamás öcsém több kötetéből, mert ez is hozzátartozik a Ghymeshez, az ő dalszövegei és versei. Az MR Szimfonikusokkal tizenkét éve dolgozunk együtt, néhány dalunk kifejezetten igényli ezt a fajta telt hangzást. Stúdióban persze könnyebb feljátszani, de koncerten még felemelőbb élmény lesz, kivált az MR világszínvonalú gyermekkórusával együtt gyönyörűen fog szólni.

A további tervek? A nagy koncert csak egy pillanatnyi szünet, aztán meg nem állunk. Pozsonyból indultunk, január 7-én ott is lesz egy szülinapi koncert, illetve megjelenik a válogatásalbumunk, benne négy CD és egy DVD. Turnézunk tovább, nyáron újra lesz a Szent György-hegyi Fesztivál, fellépünk színházakban. Nem lassulunk.

Gondozott tehetség

A Ghymes-koncert bevételeinek egy része az „Istenadta Tehetség” Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyermekeiért Alapítvány munkáját segíti. A kistérségekben nehéz anyagi körülmények között élő tehetséges fiatalok középiskolai továbbtanulását előmozdító alapítványt 2005 decemberében alapította Mádl Dalma, az akkori köztársasági elnök felesége.

A Szarka testvérek, Gyula és Tamás. Egyedi hangzásviláguk, a Ghymes-zene 2014. január 4-én a Budapest Sportarénában lesz újra hallható
A Szarka testvérek, Gyula és Tamás. Egyedi hangzásviláguk, a Ghymes-zene 2014. január 4-én a Budapest Sportarénában lesz újra hallható
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.