Hosszú lábhoz nagy autó

Luxuskategóriájú szolgálati autók, tízezer euró feletti havi jövedelem és nagyvonalú elhelyezés – ez jellemzi a német püspökök életmódját. A dpa hírügynökség annak kapcsán készített körképet a magas beosztású lelkipásztorok életkörülményeiről, hogy Ferenc pápa határozatlan időre felfüggesztette a limburgi egyházmegye vezetőjét. A német sajtóban csak „luxuspüspöknek” nevezett Franz-Peter Tebartz-van Elst helyzete azután vált tarthatatlanná, hogy kiderült: a rezidenciája felújítására a tervezett 5,5 millió euró helyett több mint 31 milliót költött. A dpa szerint ez az összeg nem számít rekordnak. A rottenburg-stuttgarti egyházmegyében 39 milliót vitt el a hivatali épület felújítása, miközben 36,5 milliót terveztek. Igaz, itt a kezdetektől átlátható módon kezelték a költségeket. Gebhard Fürst püspök mindenesetre száz négyzetméteres lakásban él, és egy Audi A6-os szolgálati autója van.

Az egyik legjobban kereső püspök a münchen-freisingi egyházmegyét irányító Reinhard Marx. Havi jövedelme meghaladja a 11 ezer eurót, és egy BMW 730i gépkocsit használ sofőrrel. Rezidenciája a rokokó Holnstein-palota, amelyet a bajor állam bocsát a rendelkezésére. A nyolcmillió eurós felújítást is tartományi kasszából fizették. Marx 90 négyzetméteres, háromszobás szolgálati lakást vesz igénybe. A német püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch freiburgi érsek 200 négyzetméteres sorházban lakik, az ingatlan után lakbért nem, adót viszont fizet. Posztjából fakadóan sokat autózik, szolgálati kocsija egy BMW 740d.

A Ruhr-vidék püspöke, Franz-Josef Overbeck a többi kollégájához képest szerényebb körülmények között él. Az átépített esseni lelkészház az 1950-es évekből származik, a szigetelése is ennek megfelelő. Hely viszont van bőven, a 220 négyzetméteren elfér egy kis kápolna és egy „vendégszárny” is. Lakbért nem fizet, több mint 11 ezer eurós havi jövedelme egy államtitkáréhoz mérhető. Szolgálati autója egy lízingelt VW Phaeton, amit azzal indokolnak, hogy Overbeck hosszú lábainak ez a modell felel meg a legjobban. Az esseni püspökség a limburgi botrány nyomán a teljes költségvetését és vagyonát nyilvánosságra hozta – derül ki a dpa összeállításából, amely azt tükrözi, hogy a német püspökök az anyagiak vonatkozásában is értik az idők szavát. (D. A.)

Reinhard Marx müncheni püspök. Rokokó palota a rezidenciája
Reinhard Marx müncheni püspök. Rokokó palota a rezidenciája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.