Hírvilág

Telenor Etikus Vállalat Díjak

Az elismerések átadására idén második alkalommal került sor. A díjakra működő korrupcióellenes, illetve vállalati átláthatóságot segítő projekttel vagy programmal lehetett pályázni. A nagyvállalatok közül az elismerést a Siemens Hungary Zrt. nyerte el, a kis- és középvállalati kategóriában azt az ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató K . kapta. A Telenor Magyarország tavaly hagyományteremtő szándékkal alapította a díjat civilszervezeti partnerével, a Transparency International Magyarországgal együttműködésben, hogy elismerjék a hazai vállalatok tisztességes vállalati működésre irányuló programjait.

BŐVEBBEN: www.telenoretikusvallalatdij.hu

Tízéves évforduló

A Szerencsejáték Zrt. tíz éve foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket. Karitatív célú sorsjegy-értékesítési hálózatában 72 településen 180 olyan személynek ad munkalehetőséget, aki valamilyen egészségügyi probléma miatt évek óta nem tudott elhelyezkedni. A társaság kétszer, 2010-ben és 2012-ben is megkapta az egyik legnagyobb szakmai elismerést, a Fogyatékosságbarát Munkahely címet.

Vasutas önkénteshetek

Október 18-ig tartott az a kéthetes akció, amely keretében több száz önkéntes vasutas – jegyvizsgáló, pályamunkás, mozdonyvezető, gépész, irodista – vett részt nyolcvan tiszántúli és Duna–Tisza közi vasútállomás rendbetételén. Ez volt a következő állomása annak az önkéntes sorozatnak, amely tavaly ősszel Budapest környékén kezdődött, majd júniusban nyolcvan dunántúli állomás rendbetételével folytatódott.

Újjáalakult az OFT

Október közepén átalakult és kibővült az Országos Fogyatékosságügyi Tanács (OFT), annak munkájában mostantól kevesebb kormánytisztviselő és több szakmai szervezet, köztük néhány új fogyatékossági csoport képviselője vesz részt. Az újjáalakuló ülésen a tanácsba delegált valamennyi, szám szerint tizennégy szervezet képviselője jelen volt.

A társelnöki teendőket dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke látja el.

A világ legnagyobb képeslapja

Október 12-én, az artritisz világnapján Budapesten hitelesítették a világ legnagyobb, 86,4 m2 nagyságú panoráma képeslapját. A Guinness-rekordnak számító képet magyar reumatoid artritiszes (RA) betegek, orvosok, nővérek és támogatóik festették nyolc vidéki városban közel másfél hónapon át. A képet a Magyar Reumabetegek Egyesülete felkérésére Róth Anikó grafikus, festőművész tervezte, az a Guinness World Records elvárásai szerint készült el. Anyaga karton, rajta városrészlet és ember szerepel, hátoldalán – mint minden képeslapén –, üdvözlés és bélyeg is helyet kapott, kicsinyített mása pedig kereskedelmi forgalomba kerül.

Milliók a Bátor Tábornak

Csaknem tizenkétmillió forint gyűlt össze a Bátor Tábor Alapítvány javára a 28. Spar Budapest Maratonon. Az alapítvány 255 futója összesen 11 millió 750 ezer forintot gyűjtött össze. Az Élménykülönítmény, hazánk legnagyobb jótékonysági sportközösségének tagjai közül 29 csapat váltóban teljesítette a maratoni távot. A Kiscsillag zenekar 370 ezer forintot gyűjtött. A maratonon részt vettek a tábor önkéntesei és egy volt táborozó is. A 16 éves cukorbeteg miskolci fiú csapattársaival hetek óta készült a versenyre, négyen együtt összesen 308 ezer forintot gyűjtöttek.

Rajthoz állt tíz, a Telenor munkatársaiból verbuválódott csapat is, akik a verseny előtt közel 300 ezer Ft adományt gyűjtöttek össze. A verseny után a telekommunikációs társaság minden munkatársa által megtett méter után további egy forinttal – összesen 420 ezer forinttal – támogatta a súlyos beteg gyermekek megsegítésén dolgozó alapítványt. BŐVEBBEN: www.elmenykulonitmeny.hu, www.telenor.hu

Hat hétköznapi hős

A Médiaunió Alapítvány felhívására május vége óta 380 érvényes jelölés és mintegy 38 ezer szavazat érkezett a www.joembertkeresunk.hu honlapra. A zsűri a hat „jó ember” kiválasztásának kritériumait úgy határozta meg, hogy a jelöltek különböző ügyeket képviseljenek, tetteik pedig mutassanak túl a hivatásukon. A hat példaképnek állítható hétköznapi hősről és tevékenységéről a kezdeményezés honlapján olvashatnak.

Táncolj az esküvőmön!

Ezzel a szlogennel indított egészségmegőrző kampányt a Béres Egészség Hungarikum Program. A családoknak szóló kezdeményezés, szakítva a hagyományos egészségmegőrző programok gyakorlatával, érzelmileg szeretne hatni a felnőttekre annak érdekében: változtassanak életmódjukon, éljenek úgy, hogy táncolhassanak gyermekük esküvőjén. A kampány online pályázattal vette kezdetét, amelyre videoüzenetet, fotót és rajzot várnak a fiataloktól, illetve a Béres Egészség Hungarikum Program megújult weboldalán várják azokat, akik változtatnának életmódjukon a gyerekeikért, családjukért és saját magukért.

BŐVEBBEN: www.beh.hu

Erasmus fiatal vállalkozóknak

A fiatal vállalkozóknak szóló, határokon átnyúló csereprogram új vagy erre törekvő vállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy valamely más, programban részt vevő országban tapasztalt vállalkozóktól tanulhassanak. A programra olyan fiatal vállalkozók jelentkezhetnek, akik új vállalkozás indítását tervezik, vagy az utóbbi három évben indítottak vállalkozást; illetve olyan tapasztalt vállalkozók, akik kis- vagy közepes méretű vállalkozásukat legalább három éve működtetik az EU-n belül. BŐVEBBEN: www.erasmus-entrepreneurs.eu

Civil és CivilNET díjcsomagok

2013 második fél évére a Magyar Telekom ismét kedvezményes telefon- és internetcsomagokra szóló pályázatot hirdetett civilszervezetek számára. A beadási határidő október 30., ám azon nem indulhatnak az első fél év nyertes szervezetei. Az új pályázati kör nyerteseit – a hagyományoknak megfelelően – a vállalat fenntarthatósági kezdeményezése, a hello holnap! kuratóriuma választja ki, azok egy éven át használhatják az elnyert díjcsomagokat.

Korszerű sebészeti eszközök

Korszerű vágó- és vérzéscsillapító eszközöket kapott a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermeksebészeti Osztálya az alapításának 240 éves évfordulóját ünneplő BÁV Zrt.-től. A kétmillió forint értékű eszközök átadásakor dr. Sült Tamás Péter, a gyermeksebészeti osztály főorvosa elmondta: évente mintegy 5000, naponta 15-25 gyermeksebészeti beavatkozást végeznek. Az adományozott eszközök hozzájárulnak a gyors és eredményes beavatkozásokhoz, a gyermekek minél előbbi és teljes felépüléséhez.

Támogatott kezdeményezések

A Budapest Bank Békéscsabáért Program keretében 100–500 ezer forint közötti összegekre pályázhatnak azok a nonprofit szervezetek, amelyek hozzájárulnak Békéscsaba és agglomerációja fejlődéséhez. Az első pályázati ciklusban a kultúra és a szellemi élet, valamint a pénzügyi kultúra fejlesztéséért tevékenykedő civilszervezetek és intézmények juthatnak támogatáshoz ötmillió forintos összértékben. A Budapest Bank, amely a Bankműveleti Központ révén a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, az elmúlt években közel 150 millió forintot adományozott helyi sport-, oktatási és kulturális célok támogatására.

Pályázat a CSR Hungary Díjra

Idén is lehet pályázni a Magyar Üzleti Felelősség Díjra, a CSR Hungary Díjra, amelyért a különböző kategóriákban 2008 óta több mint száz cég szállt versenybe.

A kezdeményezés Magyarország legkiemelkedőbb felelős és fenntartható kezdeményezéseit, projektjeit és vezetői rendszereit értékeli az üzleti szektorban.

2013-ban a következő kategóriákban lehet pályázni: Fenntartható nagyvállalat, Felelős kkv, Felelős beszállítói megoldás, Felelős fogyasztói megoldás, Közös ügyek – közös felelősség (egészség, esélyegyenlőség, oktatás, kultúra), Környezet – Zöld Kiválóság. Határidő: 2013. november 4.

BŐVEBBEN: www.csrhungarydij.eu

Budapesti állásbörze

A Hungarian Business Leaders Forum a HBLF a Sokszínűségért programsorozat keretében Magyarországon első alkalommal egész napos állásbörzét és szakmai konferenciát szervez megváltozott munkaképességűek számára 2013. december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján.

A rendezvény lehetőséget kíván teremteni arra, hogy egymásra találjanak a megváltozott munkaképességű munkavállalók és az őket alkalmazni kívánó cégek.

Helyszín: Dürer Rendezvényház, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19–21.

MAF Felelős Támogató Védjegy

A Magyar Adományozói Fórum 2013 októberében adta át első alkalommal öt hazai vállalatnak a MAF Felelős Támogató Védjegy elismerést, amely a stratégia, a menedzsment és az átláthatóság területeit átfogó szempontok alapján vizsgálja, minősíti és hitelesíti a hazai vállalatok támogatási, társadalmi befektetési tevékenységét. A hazai civil és vállalati szakértők közreműködésével kifejlesztett védjegyet 2013-ban a K & H-csoport, a KPMG Tanácsadó Kft., a Provident Pénzügyi Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt. és a Tesco Global Áruházak Zrt. nyerte el.

BŐVEBBEN: www.donorsforum.hu

Tapintható tárlat

A 90 decibel Project és a Szépművészeti Múzeum szervezésében október 10-én egyhetes tapintható tárlat nyílt vakok és gyengén látók számára a világhírű katalán művész, Joan Miró képeiből.

A kiállításon a művész 12, kimondottan a látássérültek számára dombornyomásos technikával átalakított festményének kisméretű változata szerepelt.

A Tapintható Miró-kiállítás apropója a fehér bot világnapja (október 15.) volt, valamint a szervezőknek az a törekvése, hogy a kultúrát minél többek számára tegyék akadálymentessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.