Feketedik a magyarországi dohánykereskedelem

A júliusi mélyponthoz képest ugyan valamivel nőtt a forgalom augusztusban, a tavalyi azonos időszakhoz képest azonban továbbra is bő negyven százalékkal kevesebb cigarettát adtak el itthon legálisan – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesítéséből. Mint arról korábban beszámoltunk: a dohánykereskedelem átalakítása, a nemzeti trafikok júliusi indulása után közel 40 százalékkal esett a cigaretta eladása. Míg júniusban még egymilliárd szál fogyott, addig júliusban már „csak” 623 ezer. Augusztusban ugyan 906 millió szálra nőtt a fogyasztás, ám ez így is jelentősen elmarad az egy évvel korábban mért másfél milliárdtól.

Valamelyest kisebb mértékben, a tavaly augusztusi 454 tonnáról 384 tonnára esett a fogyasztási dohány forgalma, ebbe a körbe nemcsak a cigaretta, hanem a szivar, szivarka, pipa és a sodrós dohány is beletartozik. A mérsékelt, 15 százalékos zsugorodás iparági vélekedések szerint azzal magyarázható, hogy a dohánytermékek fogyasztásán belül jelentősen nőtt az olcsóbb sodrós dohány részaránya.

A NAV adataiból kitűnik, hogy az idén már az év eleje óta 20-30 százalékos visszaesést produkált a dohánypiac, amely alátámasztani látszik azt a piackutatói vélekedést,miszerint év eleje óta rendkívüli ütemben nőtt a csempészcigaretta értékesítése. A GfK Hungária korábban publikált kutatása már a trafikrendszer indulása előtt, a nyár elejére 7-8 százalékra tette a csempészcigaretta itteni piaci részarányát, ami annyit jelentett, hogy az év eleje óta megduplázódott a feketeáru mennyisége a magyar piacon. Vélhetőleg ez az arány a trafikrendszer bevezetésével nőtt – a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) korábban 15 százalékra várta a feketepiac részarányát a dohánykereskedelem átalakítása miatt – ami igencsak meglátszott a trafikok forgalmán. A trafikosok elmondása szerint minden harmadik üzlet súlyos anyagi problémákkal küzd. Trafikosok úgy vélekedtek: a legális piac összeroppanása a cigaretta árrésének növeléséből fakadó drágulásból, illetve az eladási helyek számának radikális csökkenéséből (a korábbi 38-40 ezerhez képest immáron csak 5500 helyen kapható cigaretta) fakad.

A legális cigarettapiac feleződése az adóbevételeken is meglátszik: júliusban 17, augusztusban már 33 százalékkal esett vissza a dohánytermékekből származó adóbevétel. Igaz, a befizetések nem feltétlenül tükrözik a forgalom alakulását, mivel van, hogy a gyártók – például adóemelés előtt – nagyobb mennyiséget rendelnek a zárjegyekből. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a Magyar Nemzet Pankucsi Zoltán adóügyi államtitkárra hivatkozva azt írta: szeptemberben minden eddigi hónapnál több adó folyt be a dohánytermékből, amely szerinte az augusztusi visszaesés „természetes korrekciója”. Az államtitkár úgy látja, hogy az eddigi adatok alapján az „új cigarettakereskedelmi rendszer bevezetése miatt nem kell érdemi adóbevétel-csökkenéstől tartani”. Korábban a NAV is utalt rá: a trafikrendszer bevezetése utáni néhány hónap adataiból korai messzemenő következtetéseket levonni. Ehhez legalább egy évre van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.