Dubaiban is hódítanak a fapadosok

Elindult a Wizz Air dubai járata vasárnap hajnalban Budapestről. Az új járat nyitotta meg az utasok előtt a Dubai World Central Al Maktoum légikikötőt. A közép-európai diszkont-légitársaság Kijevből, Bukarestből és Szófiából is indít járatokat ide. A reptér eddig teherporta volt, mostantól pedig az Egyesült Arab Emirátusok első diszkontrepülőtereként működik: az Abu-Dzabitól és Dubaitól egyenlő távolságra fekvő létesítmény egyelőre busszal és taxival érhető el mindkét városból – a taxi Dubai belvárosába harminc eurónak megfelelő dirham.

– Hamarosan újabb diszkont-légitársaságokkal írunk alá szerződést – mondta a megnyitó sajtótájékoztatón Paul Griffith, az üzemeltető cég vezérigazgatója. Jövő nyári menetrendjében már ide fog repülni a szomszédos Dohából az ötcsillagos Qatar Airways, heteken belül a német chartercég, a Condor is ideköltözteti frankfurti és düsseldori járatát, de Bahrein nemzeti légitársasága, a Gulf Air is ide repül december nyolcadikától. A Wizz Air hetente négy járatot indít Budapestről.

A 82 milliárd dolláros befektetéssel fejlesztett (2020-ig költenek rá ennyit) reptér vezérigazgatója elmondta: a Wizz Air megjelenése hozta el az emirátusokba az európai értelemben vett low cost (azaz diszkont-) légitársasági modellt. Eddig is volt Dubaiban olcsó légitársaság, mint például a FlyDubai, amely Belgrádból indít járatot, ám az nem klasszikus a műfajban. A reptér üzemeltetője a dubai nemzetközi repülőteret is működtető állami cég, s már készülnek arra az időre, amikor a nagy reptér felújítása miatt részleges pályazárat vezetnek be – az Emirates kivételével az összes társaság átszorul a World Centralba. Addig, 2015–2016-ra továbbfejlesztik az infrastruktúrát, jelenleg ugyanis nincsenek utashidak, az utasokat busszal szállítják a gépekhez. (V. G. G.)

Ferihegyen táncosok fogadták az új járatot
Ferihegyen táncosok fogadták az új járatot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.