Díjazott jelen és jövő

Idén negyedszer adták át a Fogyatékosságbarát Munkahely elismeréseket. A díjazottak egyike a Magyar Telekom volt, amely egyebek mellett a munkatársak szociális érzékenyítésében jár jó példával elöl.

A Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerést, hogy az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogassa. Olyan munkáltatók pályázhatnak az elismerésre, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek toborzásával, foglalkoztatásával és megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat.

A Magyar Telekom hosszú ideje kiemelten kezeli a fogyatékkal élők integrációját, amit támogatások, célzott szolgáltatások és érzékenyítő programok sora bizonyít. A díjat – és a Fogyatékosságbarát Munkahely logó használatának jogát –azonban nem a múlt, hanem a jelenlegi gyakorlat és a jövőbeni tervek minősítése alapján nyerte el.

A több mint 7000 munkatársat foglalkoztató vállalat érzékenyítő programjainak célja a dolgozók felkészítése a fogyatékosság tudatos kezelésére, a fogyatékos emberek el- és befogadására.

Az érintett civilszervezetek bevonásával megrendezett, Próbáltad már másképp? elnevezésű programsorozat keretében például a dolgozók megismerkedhetnek a kerekes székes sportágakkal és a Braille-írás alapjaival, feladatokat kell teljesíteniük a szem teljes kitakarásával és füldugóval – vagyis átélhetik és átérezhetik, mit jelent e képességek hiánya a hétköznapokban. A tapasztalatok megkönnyítik az előítélet-mentes szemlélet kialakulását, ami fontos a munkatársi és az ügyfélkapcsolatokban, illetve tágabb értelemben, társadalmi szinten is.

Ami a jövőt illeti, a vállalat akadálymentessé kívánja tenni a fogyatékkal élők toborzását, ezért azt tervezi, hogy optimalizálja a vállalat honlapját a vakok és gyengén látók által használt felolvasóprogramokhoz, jelöli az akadálymentesített munkavégzés helyszíneit, szükség esetén jeltolmácsot alkalmaz, az álláshirdetéseket pedig a speciális igényekhez igazítja.

Mindezt az esélyegyenlőségre vonatkozó vállalások folyamatos kontrollja és az eredmények értékelése kíséri, ami tovább bővítheti a fogyatékkal élők integrációjának lehetőségeit.

BŐVEBBEN: www.telekom.hu, www.fbm.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.