Rogán Csányinak kedvez

A bankoknál kell jelentkezniük azoknak, akik igénybe kívánják venni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét jövő februártól. Rogán Antal frakcióvezető önálló képviselői indítványként adta be a Fidesz javaslatát, amelynek értelmében havi két alkalommal 150 ezer forint erejéig költségmentesen kell biztosítani készpénzfelvételt.

A kikötések szerint a lehetőség a pozitív számlaegyenleg erejéig él – vagyis ha valaki a folyószámla-hitelkerete terhére vesz fel pénzt a hó elején, azt nem teheti majd meg ingyen. Ez a kikötés és a bejelentési kötelezettség egyben azt is jelenti: kevesebbeknek adatik majd meg, hogy éljenek a lehetőséggel, mint korábban gondolni lehetett. A javaslatban új, hogy a lehetőséget minden ATM esetében biztosítani kell, vagyis nemcsak a saját, hanem más bank automatájánál is. Ez azon kisebb pénzintézeteknek kedvezőtlenebb, amelyek nem rendelkeznek szélesebb körű készpénzkiadó hálózattal, hiszen náluk valószínűbb a drágább idegen automata használata. A tervezet tehát a nagyobb bankokat hozza relatíve előnyösebb helyzetbe, például a legnagyobb hálózattal rendelkező OTP-t.

Rogán külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy beadja a javaslatot, melyet azzal indokolt, hogy a bankok a rájuk kirótt adóknál nagyobb mértékben emelték a díjakat. A törvénytervezet indoklásában ezt még azzal is kiegészíti, hogy a pénzintézeti költségek 2012 decemberéhez képest 45 százalékkal emelkedtek Magyarországon, míg az EU tagállamaiban átlagosan csupán 0,8 százalékkal. Más kérdés, hogy a bankok többsége csak a tranzakciós illetéket hárította át az ügyfelekre, miközben korábban azt mondták a kormánypárt politikusai, hogy a pénzintézetek ezt nem fogják megtenni, és marad ingyenes vagy olcsó a számla. A Fidesz frakcióvezetője szerint az új intézkedés – amely fogyasztói jogként teszi kötelezővé a bankok számára az ingyenes készpénzfelvétel biztosítását – nem fog áremelést hozni másutt.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mindez milyen költségnövekedést okoz a hitelintézeteknek. Az ügyfelek helyett nekik kell állniuk a tranzakciós illetéket, sőt az idegen automata használatának a költségét is, de ezenkívül kiadással jár az ügyfelek nyilatkoztatása és a közös adatbázis létrehozása is. Hangsúlyozta: előírja a javaslatban, hogy emiatt nem lehet a díjakat emelni, és külön felhívja majd a felügyelet szerepét ellátó jegybank figyelmét is, hogy ellenőrizze ezt.

Kitért az elől a kérdés elől is, hogy miként lehet ellenőrizni, hogy egyes díjtételeket pontosan miért és hogyan fognak emelni a bankok. Rogán azt sem tudta értelmezni, hogy máshol – esetleg a betéti kamatok csökkentésével vagy a hitelkamatok növelésével – próbálják majd pótolni a kieső bevételüket, szerinte ez pénzügyileg értelmetlen. A törvényjavaslatban mindenesetre az szerepel, hogy „díj, költség vagy ezek számítási módja nem módosítható a pénzügyi rezsicsökkentéssel összefüggésben”. Az nincs benne (nem is lehet), hogy más számlacsomagot kínálva, esetleg a díjstruktúra teljes megújításánál bármilyen módon korlátoznák a bankokat.

Varga Mihály korábban a Népszabadságnak úgy nyilatkozott a frakcióvezető javaslatával kapcsolatban, hogy „hiába ingyenes a készpénzfelvétel, ha ezt a bank pillanatokon belül átterheli számlavezetési díjon keresztül az ügyfélre”. A nemzetgazdasági miniszter azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a pénzintézetek más területen is drágíthatnak. Szavai szerint „a betéti kamatok szintjét meghatározza a bank működési költsége és a bankot terhelő közterhek mértéke”. Ezért úgy vélte: olyan megoldást kell keresni, amikor „a betéti kamatok szintje ösztönzi a megtakarításokat, a hitelezést nem drágítják felesleges költségekkel, ugyanakkor ingyenessé tudjuk tenni a készpénzfelvételt is”.

A miniszter az alapszámla-konstrukciót javasolta kötelezővé tenni (itt legfeljebb ezerforintos számlavezetési díj mellett lett volna ingyenes a készpénzfelvétel), ám ezzel – mint arról beszámoltunk – vitába keveredett a frakcióvezetővel. Most úgy tűnik, Rogán győzött a vitában, bár a frakcióvezető azt mondta, egyeztetett a kérdésben a nemzetgazdasági tárcával (NGM) is. Az NGM kicsit később közleményben üdvözölte a tervet, és kiemelte: a javaslat előkészítése során „egyeztetés zajlott” a tárca, a közigazgatási minisztérium, a frakció és a pénzintézetek között. Rogán azt mondta, „néhány bankkal” is tárgyalt a tervéről (a bankszövetség szavai szerint elutasító volt a tervvel szemben, ezért nem kívánt velük egyeztetni). A frakcióvezető leginkább arra volt kíváncsi, technikailag lebonyolítható-e az ingyenes készpénzfelvétel, végrehajtható-e a javaslat. Nem okozott csalódást: szerinte igen.

A nagyobb hálózatot üzemeltetőknek kevésbé fáj majd
A nagyobb hálózatot üzemeltetőknek kevésbé fáj majd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.