Postavétel kényszerből

A kormány döntése értelmében a takarékszövetkezetek működését felügyelő, állami többségi ellenőrzés alatt álló Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete 25 százalék mínusz egy szavazat részesedést vásárol a Magyar Postában – derült ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményéből.

A szervezet nyáron, a takarékok állami irányítás alá vonásának részeként jött létre, az integrátor váltotta fel a szövetkezetek korábbi, önszerveződéssel működtetett saját integrációs szervezeteit.

A nem részletezett vételárat a szervezet – piaci vagyonértékelés alapján – készpénzben fizeti meg az államnak. A Magyar Posta többi részvénye továbbra is állami tulajdonban marad. A 75 százalék plusz egy szavazat azt jelenti, hogy a vállalat irányításába a takarékok lényegében nem szólhatnak bele, közvetett tulajdonosként viszont adott esetben hozzájárulhatnak a cég veszteségeinek finanszírozásához – a Magyar Posta a tavalyi évet 3,3 milliárd forintos mínusszal zárta.

Az NFM közleménye szerint a lépésre azért volt szükség, hogy szorosabbra fűzzék és tartóssá tegyék az együttműködést a Magyar Posta és a takarékok között. Az állami vállalat nyáron szerzett tíz százalékot meghaladó részesedést az új rendszerben a szövetkezeteket összefogó, működésüket összehangoló Takarékbank Zrt.-ben. A még korábban bevásárló Magyar Fejlesztési Bank részvényeivel együtt így emelkedett az állami befolyás mértéke 50 százalék fölé, vagyis került ki az irányítás a takarékok kezéből.

Bár az utóbbi két hónapban nem sokat lehetett hallani a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról, a munka – mint azt a Magyar Posta kisebbségi részvénycsomagjának mostani megvásárlása is mutatja – nem állt meg. Információnk szerint a napokban elindult a takarékok működésének átvilágítása. A várhatóan két hónapig tartó folyamat során kiderül, van-e olyan szövetkezet, amelynél szükségesnek látják, hogy az állam – természetesen csak ideiglenesen – átvegye az irányítást. Takarékszövetkezeti forrásaink ugyan nem tartják kizártnak, hogy lesz egy-két olyan pénzintézet, amelynél erre sor kerül (ha másért nem, hát azért, hogy az állam ismét demonstrálja befolyását a szektorban), de meglátásuk szerint a jövő évi országgyűlési választásokig már nem várható nagyobb beavatkozás a takarékok működésébe. – A kormány most minden érzékenyebb témát igyekszik jegelni, így ezt is – fogalmazott egyikük.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.