TriGránit-beruházás: Óriásplázát nyitottak Poznanban

A legnagyobb hazai plázákkal vetekedő méretű, 168 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot adott át csütörtökön a TriGránit a lengyelországi Poznanban. A megnyitón Demján Sándor, a TriGránit alapítója és társtulajdonosa elmondta: a magyar Westend City Centerhez hasonlóan ez nem pusztán egy kereskedelmi beruházás, hanem új városközpont, találkozóhely.

Úgy véli: míg a válság leértékelte a lakóingatlanokat, és így a kereskedelmi ingatlanok megítélése is romlott, a nagybefektetők, nyugdíjalapok hamarosan rájönnek arra, hogy a kamatszintek általános csökkenésével a kereskedelmi ingatlan sokkal jobb befektetés lehet.

Meggyőződése szerint ezen ingatlanok értéke rövidesen megduplázódik. Néhány éve a katowicei Szilézia City Centert 230 millió euróért adták el, és elégedettek voltak ezzel az eredménnyel. Nemrég a vevő viszont már 410 millió euróért adta tovább a házat – emelte ki Demján Sándor. Az üzletember szerint ingatlan tekintetében ma a lengyel piac a legígéretesebb: Nyugat-Európa beépült, a lakásárak rendkívüli mértékben ingadoznak. Kelet-Európában ellenben hiány van a kereskedelmi és lakóingatlanokból, itt várható a legnagyobb fejlődés.

A most átadott Poznan City Center a 2010-ben indult beruházás második üteme, melynek során teljesen megújul Poznan kereskedelmi és városközpontjának számító Poznan Glowny pályaudvar és környéke. A lengyel vasúttársaság, a PKP három éve nyolc pályázó közül választotta ki a TriGránitot, hogy a régi, elavult megjelenésű pályaudvar területén új vasút- és buszállomást, illetve irodaés bevásárlóközpontot létesítsen. A beruházás során a PKP adta a szükséges engedélyeket, illetve a négyhektáros területet, míg a TriGránit mint befektető és kivitelező vett részt a projektben. A lengyel városvezetéssel egy év alatt lezárta a cég a tárgyalásokat, majd 2012-ben a TriGránit hitelszerződést kötött a Bank Zachodni WBK, Raiffeisen Bank Polska SA, Nordea Bank Polska SA, BRE Bank SA és a Hypo Noe bankokból álló konzorciummal, illetve a pénzügyi finanszírozók közé beszállt az Europa Capital, a Rockefeller-csoport (RGI) tagja is, amely a Poznan City Center többségi tulajdonosa lett.

A bérlői beruházásokkal együtt összesen 385 millió euróba kerülő komplexum legalsó szintje a 2012 májusában, a futball-világbajnokságra átadott buszállomás, majd a következő emeleten kapott helyet a már szintén üzemelő vasúti megálló. A TriGránit emellett a városközponthoz vezető közlekedési infrastruktúra felújítását is vállalta: két kilométer közút és három kilométer kerékpárút is készült az üzletközponthoz. A beruházás utolsó fázisa egy szálloda és konferencia-központ felépítése lesz, amely előre láthatólag jövőre indul és 2015-re fejeződhet be.

A magyar többségi tulajdonú TrigGránit már évek óta hangsúlyosan jelen van a lengyel piacon: 2005-ben nyitották meg első bevásárlóközpontjukat Katowicében, majd 2009-ben Krakkóban, de emellett több más kereskedelmi és szórakoztató-központot, illetve lakóingatlan-beruházást hajtott végre Lengyelországban a cég. A TriGránit becslései szerint lengyel beruházásaik immáron meghaladják a félmillió négyzetmétert, illetve értékben az egymilliárd eurót. A vállalat a régió kilenc országában van jelen. A TriGránit eddig több mint 2,5 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket és további négymilliárd euró – többnyire vegyes hasznosítású – fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években.

 

A lengyelországi Poznan City Center bevásárlóközpont 385 millió euróba került
A lengyelországi Poznan City Center bevásárlóközpont 385 millió euróba került
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.