Durvuló harc a KITE-ért

Kemény harc dúl a mindeddig szórt tulajdonosi struktúrájú KITE Zrt.-ért. A hazai agrárpiac egyik legnagyobb integrátoráért a Bige László érdekeltségébe tartozó péti Nitrogénművek Zrt. és a vállalat egyik középvezetője, Guba Sándor csapott össze. A Nitorgénművek kemény lépéseket helyezett kilátásba, ha nem úgy alakul a felvásárlás, ahogyan tervezték.

Bírósági pereket, nyomozó hatósági vizsgálatokat és kártérítési kötelezettségeket helyeztek kilátásba a KITE azon tulajdonosaival szemben, akik a múlt héten Guba Sándor vételi ajánlatát fogadták el a Nitrogénművek korábbi ajánlata helyett – írja az Agrárszektor.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk, Guba Sándor jogi képviselője, Imre András az összehívott tulajdonosi gyűlésen bejelentette: a KITE 29 százalékos részvénycsomagját –amelyet jelenleg a KITE Kft. birtokol –, elővásárlási jogával élve, csaknem kétszer olyan magas áron venné meg, mint amelyet Bige László ígért. Az ajánlatot el is fogadta a cég tagsága. Szándéka nyomatékosítására akkor Imre András a taggyűlésen bemutatott egy banki dokumentumot is, amely szerint ügyvédi számláján ott pihen a kérdéses összeg, vagyis ha kell, megbízója azonnal fizet. Guba Sándor egyúttal jelezte vételi szándékát a Nitrogénműveknek felajánlott többi részvényre is.

A Nitrogénművek több kritikát is megfogalmazott Guba Sándor ajánlatával kapcsolatban. A cég szerint jogsértő volt az eljárás, az ugyanis – vélik – új ajánlatnak minősült, miközben a Nitrogénművek korábbi ajánlata már érvényes volt, hiszen azt előzőleg elfogadták a tulajdonosok. Továbbá ebben a szerződésben azt is vállalták az eladók, hogy elővásárlási joguk lehívására harmadik személyt nem jelölnek ki. Bige László cége azt is felveti, hogy Guba Sándor nem lehetett abban a helyzetben, hogy egyedül ilyen mértékű, azaz mintegy 23 milliárd forintos ajánlatot tegyen. Ez azért is fontos, mert – állítják – ha a vásárlás harmadik fél számára történik, akkor az a jogszabályok megkerülésére irányul. Éppen ezért azt is felvetik, hogy az ügylet – s így a Guba Sándor finanszírozásában részt vevő hitelintézet –az ügyfél-azonosítási és a pénzmosás elleni szabályokba ütközik, amiért a Magyar Nemzeti Banknál mint ellenőrző szervnél vizsgálatot kezdeményeznek.

A fejleményekkel kapcsolatban kerestük Guba Sándor jogi képviselőjét is. Az ügyvéd lapunknak anynyit mondott: most postázzák azokat a leveleket a KITE Kft. tulajdonosainak, amelyekben válaszolnak az említett fenyegetésekre. Ebben egyebek mellett arra kérik őket, hogy saját jogi képviselőikkel tárgyalják meg a helyzetet, és döntsenek álláspontjukról. Imre András hozzátette: a Nitrogénművek jogi álláspontja alapvetően téves, a vádaskodásnak nincs alapja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.