Új iPaddel jutnának levegőhöz

Sokan várták az Apple új táblagépeinek bejelentését. A vásárlók már hetek, hónapok óta izgultak, de a magyar idő szerint szerda hajnalban San Franciscóban tartott bemutató közönsége is csaknem egy órát tűkön ült,mire a cég vezére, Tim Cook rátért a lényegre. Az iPad, amelyekből eddig összesen 170 millió kelt el világszerte, teljesen megújult.

Népszerűségéhez hozzájárul, hogy az AppStore egymillió alkalmazásának közel fele, 475 ezer iPadre optimalizált – ezt a többi táblagép platform még mindig nem tudta utolérni. Phil Schiller marketingigazgató szavai szerint annyira átdolgozták az iPadet, hogy inkább új nevet adtak neki, ez lenne az: iPad Air. A névváltoztatásnak itt volt az ideje, az iPad 5 ugyanis az iPhone 5-tel volt keverhető.

Az iPadAir 20 százalékkal, két milliméterrel vékonyabb, és jóval könnyebb elődjénél. A 64 bites A7 chip és egy M7 mozgásfigyelő processzornak köszönhetően számítási teljesítményben nyolcszor, grafikaiban pedig hetvenkétszer gyorsabb lett, mint a legelső iPad volt. Azt a San Franciscó-i bemutatón nem részletezték, hogy az eddigi legmodernebb iPadhez képest mennyi a különbség. A tablet mikrofonja mindenesetre jobb hangminőséget ad, kamerája pedig öt megapixeles.

Az iPad 4 eltűnik a kínálatból, az olcsóbb kategória továbbra is az iPad 2 lesz, 399 dolláros induló áron. Az új készüléket november elsejétől már idehaza is lehet kapni, akárcsak a megújult iPad minit, amely retina kijelzővel rendelkezik, és az ígéretek szerint tíz óráig bírja egy töltéssel. Ennek az árát felemelték 329-ről 399 dollárra, cserébe az első iPad mini 229 dollárért kapható majd, melyet barátinak is nevezhetünk.

Az Apple-re évek óta komoly nyomás nehezedik, hogy mindig valami komoly újdonsággal, az elelektronikai piacot alapvetően befolyásoló, új irányba állító fejlesztéssel álljon elő. Az új iPad ugyan nem ilyen, de talán elegendő időt biztosít a vállalatnak ahhoz, hogy előálljon újabb nagy dobásával.

Magyarországon péntek reggeltől árulják majd az iPhone 5S és 5C-modelleket. Meg nem erősített iparági információink szerint a Telekom immár nem, vagy nem kizárólag az Ikon-díjcsomagokkal kínálja az új telefont – ezeket anno kifejezetten az iPhone-vásárlóknak fejlesztették ki. A két nagyobb Ikon-díjcsomag várhatóan átalakul a korlátlan beszélgetést kínáló Next-csomagok megjelenésével, hiszen azok jóval többet kínálnak. Az egyetlen problémás pontnak egyelőre a félgigás adatkorlát tűnik, nagy kérdés, hogy mennyiért lehet majd további adatkeretet venni. Egy LTE-képes táblagéppel vagy telefonnal ugyanis nagyon könnyű kifutni a két gigabájtból. Az azt követő sebességkorlátozás pedig nem túl nagy élmény – igaz, a túlforgalmazási díj sem lenne az.

San Franciscóban kiderült: megújult néhány Mac-gép is, mától ingyenesen letölthető a Maverick fantázianévre hallgató új Mac OS operációs rendszer, s néhány szoftver ingyenesen érhető el a gépekhez. A programmal a MacBook Air-laptopok egy órával hosszabban bírják töltés nélkül. Ingyen letölthető az iPhoto, iMovie és Garageband-programokat tartalmazó iLife csomag mobilos és asztali verziója is. A 13 és 15 colos retina kijelzővel szerelt MacBook Pro-modellek könnyebbek és vékonyabbak lettek, az Intel Haswell chipjének köszönhetően tovább is bírják egy töltéssel. Jó hír, hogy az egyébként nem olcsó gépek induló ára kétszáz dollárral alacsonyabb a korábbi modellekhez képest.

Tim Cook vezérigazgató mutatta be az új iPad Airt és minit
Tim Cook vezérigazgató mutatta be az új iPad Airt és minit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.