Könyvterjesztő cégek kaptak GVH-bírságot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 70 millió forint bírságot szabott ki négy könyvterjesztő vállalkozásra, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal.

A Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forintra, a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forintra, továbbá a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forintra büntette a GVH – derült ki a szervezet közleményéből.

A versenyhivatal az eljárásban a könyvkereskedők és a kiadók között létrejött terjesztési megállapodásokban, azaz a bizományi és az adásvételi szerződésekben rögzített feltételeket, kikötéseket vizsgálta. A hatóság megállapította, hogy a könyvterjesztő vállalkozások a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Mivel a rendelkezések egymás hatását erősítették, így együttesen különösen alkalmasak voltak arra, hogy korlátozzák a versenyt a könyv-kiskereskedelmi piacon.

A GVH megállapította, hogy a kiskereskedelmi ár rögzítése versenykorlátozó, a kereskedőt megfosztja az ár alakításának szabadságától. Bár a könyvek árának kiadó általi meghatározása a szakmában évtizedek óta bevett gyakorlat volt, ami eredetileg a bizományosi értékesítési formából fakadt, a GVH úgy találta, hogy az említett meghatározó kereskedők és a kiadók közötti kapcsolatok időközben megváltoztak, és viszonyuk a vizsgált időszakban versenyjogi értelemben nem minősült valódi ügynöki megállapodásnak.

A LíraKönyv fellebbez a GVH döntése ellen – közölte a társaság igazgatóságának elnöke az MTI érdeklődésére. Kolosi Tamás elmondása szerint a cég a versenyhivatal határozatát „egészen abszurdnak” tartja. A fellebbezést már készítik a jogászaik, és a törvényes határidőn belül benyújtják a GVH-nak – tette hozzá.

Az MTI megkereste a másik három könyvterjesztő vállalkozást is, a társaságoktól azonban egyelőre nem érkezett válasz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.