Idén a táblagép lesz a slágertermék

Az olcsóbb táblagépeket várja gyakorlatilag gondolkozás nélkül az összes megkérdezett kereskedő az idei karácsony slágertermékének. Úgy tudni, a nagy áruházláncok, illetve a kisebb – például az internetes kereskedők –is alaposan feltöltötték készletei ket a már tizenötezer forintért is elérhető számítástechnikai eszközökből.

– Nagy változás nem várható tavalyhoz képest – vélekedtek az egyik nagy kereskedelmi láncnál: a táblagépek után az okostelefonok, a játékkonzolok is kapósak lesznek a pár hét múlva kezdődő idei szezonban.

A nagy kereskedőláncok – ahogy az eddigi években is – jobbára már hétnyolc hónapja berendelték a karácsonyi polcokra szánt vevőcsalogató árukat. Információnk szerint idén legalább a tavalyi mennyiséget rendelték be, ám a kereskedők zöme ennél optimistább. Bár volt, aki inkább stagnálást vár az ünnepi szezontól, a többség szerint az idei karácsony eladásai kicsivel meghaladhatják a tavalyi szintet.

– Valamivel pozitívabb a hangulat, a gazdasági környezet és a vásárlók anyagi helyzete is jobb lehet, ezért arra számítunk, hogy a tavalyi forgalmat biztosan tudjuk hozni, de valószínűleg annál több lesz az idei bevétel – mondta el Iglódi Csató Judit, a Tesco marketingvezetője. A Tesco egyik versenytársánál már kevésbé voltak optimisták. – Nyár óta hallani, hogy bővül a kiskereskedelmi forgalom, azonban erősen kíváncsi lennék, hogy kinél, mivel a szakmából nem ismerek olyan kiskereskedőt, akinek ténylegesen nőttek volna az eladásai az idén – fogalmazott egy kereskedő.

Összességében azonban a legtöbben bizakodnak. Így Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is – bár korábban az OKSZ az év egészére kismértékű visszaesést várt – úgy látja, van arra esély, hogy szerény mértékben az idei karácsonyi forgalom túllépje a tavalyit. – A reálkeresetek két-három százalékkal nőnek éves szinten. Ugyanakkor az év eleje gyengébben indult, ami azt vetíti előre, hogy ezeknek a jövedelmeknek karácsonykor elő kell kerülniük – mondta.

Vámos György úgy becsüli: a karácsonyi piac nagyjából 150 milliárd forintos többletforgalmat hoz. Ennek fele élelmiszer, a másik fele iparcikk. Nagy elmozdulásra az idén nem lehet számítani: ugyan pozitív hatás, hogy az infláció gyenge volt az utóbbi időszakban, ugyanakkor a forint tartós ideje gyenge, és ez felfelé húzza az importcikkek árát. Ugyanakkor az is igaz, hogy a gyenge forint miatt sokan fognak átjönni Magyarországra is vásárolni, így összességében pozitív lehet a mérleg – véli Vámos.

Míg a nagy láncok az év első harmadában jobb kondíciókkal rendelték be a karácsonyi árut, addig a valamivel később készletező kisebb kereskedők sem igazán bánkódnak a gyenge forint miatt. Műszaki területen az árfolyam alakulását ellensúlyozza a műszaki termékek folyamatos áresése – mondja Mecséri Ildikó, az Ebolt minőségirányítási vezetője. Szerinte a gyártók folyamatos akciózása miatt gyakorlatilag nem érezhető a gyenge forint hatása.

Az interneten működő Ebolt minőségirányítási vezetője szerint a világhálón jóval később kezdődik a karácsonyi szezon, mint a hagyományos kereskedelemben. Az első igazi roham november végére várható az Eboltban, ahol a sláger táblagépek mellett a kis háztartási gépektől, a szépségápolási termékektől és a barkácstermékektől várnak idén jó forgalmat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.