Megenyhült a Vasember

„Mi sem vagyunk tévedhetetlenek, mi is elkövetünk hibákat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankáraink erkölcstelenek lennének” – mondja Jamie Dimon, a JP Morgan vezére.

Nem befolyásolja Jamie Dimon elnök-vezérigazgató megítélését, hogy irányítása alatt kell a JP Morgan Chase & Co.-nak most 13 milliárd dollárt kifizetnie a 2008-as gazdasági-pénzügyi világválság kirobbanásában játszott dicstelen szerepéért. Pontosabban a válságba belerokkant és a bankház által felvásárolt Bear Stearns és Washington Mutual hitelintézetek tartozásának rendezése vált most esedékessé. Velük ugyanis a JP Morgan addig ismeretlen méretű koloncot is a nyakába vett, és ennek a beárazásával végeztek most a felek, 13 milliárdban meghatározva az azt összeget, aminek megfizetésével a Dimon által 2006 óta vezetett pénzintézet mentesül a folyamatban lévő perek várható jogkövetkezményei alól. A bűnvádi eljárást a vétkesek természetesen nem ússzák meg. A Wall Street Vasembereként ismert Jamie Dimon személyesen egyezett meg ezekről Eric Holder főügyésszel, pontot téve az ügy végére.

A Bear Stearns és a Washington Mutual a válság előtt elsőrangú minősítéssel és ennek megfelelő áron hozott forgalomba olyan befektetési eszközöket, amelyek mögött kétes értékű jelzálogfedezet állt biztosítékként. Az ingatlanpiaci válság kitörése után ezek a „mérgezett eszközök” törvényszerűen lenullázódtak, hatalmas szerepet vállalva a globális pénz piaci összeomlásban. A JP Morgan viszonylag sértetlenül vészelte át a krízist, és az utóbbi három évben sorra döntötte a nyereségrekordokat. Tavaly 21,3 milliárd dolláros plusszal zárt, míg a válság óta részvényárfolyama 72 százalékkal erősödött.

Az egyezség tehát elviszi a tavalyi profit több mint felét, de egyúttal tiszta helyzetet is teremt, ezért is fontos a bankház és Dimon számára. A JP Morgan kezdetben 3-4 milliárdban gondolkodott, szeptemberben már 11 milliárd dollár „bánatpénz” megfizetéséről szóltak a hírek, végül 13 milliárdnál találkoztak az elképzelések – írja a Bloomberg. Ebből négymilliárdot kapnak a legsúlyosabban károsultak, míg kilencmilliárd dollárt tesz ki maga a bírság, illetve az üggyel kapcsolatos költségek. Azt még nem döntötték el, hogy a károsultak között milyen alapon osztják fel a négymilliárdot. Egyébként maga a JP Morgan sem volt vétlen a fogyasztók megtévesztésében, de a „mérgezett állomány” kétharmadát a felvásárolt két hitelintézettől kapta hozományként. A bank kiegyezett a hatóságokkal, egyben utat nyitott a hasonló megállapodások felé, ugyanis egyre többen akarnak megszabadulni a válság terhes örökségétől. A Merril Lynch által felvásárolt Bank of America sajtóhírek szerint hatmilliárd dolláros egyezséget próbál tető alá hozni. Jelenleg 17 bank ellen folynak perek a befektetők megtévesztése miatt, eddig egyedül a JP Morgannel sikerült egyezséget kötni.

A bankház ellen azonban más ügyekben is folynak eljárások. Ázsiában az ügyfélszerzési módszereit találták törvénysértőnek, míg Manhattanben a Bernard Madoff–féle 65 milliárd dolláros összeomlott piramisjátékban betöltött szerepére kíváncsi a helyi ügyészség. Pénzzel sok mindent tisztázni lehet, a múlt hónapban például egymilliárd dollárt fizettek öt szabályozó hatóságnak egy 2012-es vitatott és az ügyfeleknek 6,2 milliárd dolláros veszteséget hozó határidős ügylet miatti vizsgálat lezárása érdekében.

Mindezek ellenére a tulajdonosokban fel sem merült, hogy Jamie Dimon alkalmasságát kétségbe vonják. A bankház nagyrészvényesei kivétel nélkül elfogadták a vezér mentegetőzését, miszerint: „Mi sem vagyunk tévedhetetlenek, mi is elkövetünk hibákat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankáraink erkölcstelenek lennének.”

Óriási nyeresége jelent védelmet a JP Morgannek
Óriási nyeresége jelent védelmet a JP Morgannek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.