Szabadalmi viták: Egyezkedne a Samsung

Békülékenyebb hangot ütött meg a Samsung a szabadalmi vitákban, hajlandó átértékelni álláspontját, és a bíróságok helyett tárgyalóasztal mellett megegyezni az Apple-lel és minden más versenytársával, aki a licenceit engedély és fizetség nélkül hasznosítja.

A Samsung megváltozott, belátó magatartása nem belülről fakad, az Európai Bizottság piacfelügyeleti hatósága ugyanis még tavaly figyelmeztette a dél-koreaiakat, hogy az általuk indított szabadalmi perek a verseny korlátozására, a konkurensek kizárására irányulhatnak, és ezt nem nézik jó szemmel. Emellett horribilis, 18,3 milliárd dolláros bírságot is kockáztatnak, ha nem változtatnak a hozzáállásukon.

Ez a magyar GDP egyhetedének megfelelő összeg már elég húzós ahhoz, hogy a tíz országban egymást szabadalmi ügyekben perelő Samsungot és Apple-t meghátrálásra késztesse az okostelefon-piac egyeduralkodójának címéért vívott harcban, amelyben – úgy tűnik – mégsem minden eszköz használata megengedett.

Az Európai Bizottság csütörtöki közleményében tudatta, hogy a Samsung az úgynevezett alapvető iparági szabadalmak terén ötéves türelmi időt és permentességet ajánl azoknak a cégeknek, amelyek egy felállítandó közös szabályozói rendszerhez csatlakoznak. A Samsung egy 12 hónapos időszakot javasolt, ami alatt valamennyi, a szabadalmait jogszerűen vagy jogtalanul használó céggel leülnek tárgyalni a feltételekről, s ha nem jönne létre az egyezség a licencdíjról, akkor egy e célra kijelölendő testület kezébe adnák a döntést –írja a Reuters.

Az érintett vállalatoknak egy hónapjuk van arra, hogy véleményezzék a Samsung felvetését. A legnagyobb riválistól, az Apple-től még nem érkezett reakció. Jogászok szerint kényes helyzet alakulhat ki a tárgyalásokon, a licencgazda Samsung ugyanis nem tud erőből érvényt szerezni akaratának, mert a szabadalomhasználatért jelentkezők tisztában vannak azzal, hogy a dél-koreaiaknak mindenképpen rendelkezésükre kell bocsátaniuk a jogokat, ha nem akarják kihúzni a gyufát az Európai Bizottságnál. Emiatt pedig komoly díjkedvezményt lehet kisajtolni belőlük.

A Samsung mindenesetre a fogyasztók, és nem a részvényesei érdekeit nézi, amikor megoldást keres a technológiai ipar fejlődésére negatívan ható problémára, ami fair és ésszerű licencdíjak alkalmazásával kezelhető lehet – állítják a cégnél, amely profitjának hatvan százalékát az okostelefonok forgalmazásából szerzi. Az teljesen normális, ha a táblagépekben és okostelefonokban széles körben használt megoldások kifejlesztésére hatalmas pénzeket áldozó vállalatok kamatostul-profitostul vissza szeretnék szerezni befektetéseiket, de a hasznosításból másokat nem zárhatnak ki –ez volt a két gigász jogi csatározása kapcsán megfogalmazott konklúzió. Igaz, mások sem használhatják a licenceket ingyen, azokat a szabadalom tulajdonosának méltányos összegért a versenytársai rendelkezésére kell bocsátania.

A Samsung egyébként egy győzelmet már elkönyvelt, hiszen a harmadik negyedévben meg tudta verni hazai pályáján az Apple-t. Az okostelefonok amerikai piacán a dél-koreaiak 38, az Apple 34 százalékos részesedést tudhat magáénak az utóbbi három hónap eladási statisztikája alapján, azaz a Samsung visszaszerezte az egy évvel ezelőtt, az iPhone 5 piacra dobásával elveszített első helyét. Ideiglenesen, hiszen a negyedik negyedév egyértelműen az új iPhone-modellekről szól, amelyek magyarországi forgalmazása jövő pénteken kezdődik meg. Az Egyesült Államokban az eladási statisztika harmadik helyén az LG és a HTC áll 8–8 százalékkal. A Nokiának három, a Blackberrynek két százalék jutott a CIRP piackutató adatai szerint.

A Samsung állítja, a fogyasztók érdekeit nézi, amikor megoldást keres
A Samsung állítja, a fogyasztók érdekeit nézi, amikor megoldást keres
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.