Csábítják a gyerekeseket

Vonzó kamatokkal igyekszik csábítóvá tenni az állam az új Babakötvényt – ez volt leszűrhető Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettesének szavaiból az újdonság hétfői bemutatóján. Az új termék hátteréhez szükséges törvényjavaslatot múlt héten nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek. Az új rendszer alapja a már létező életkezdési támogatás induló, 42 500 forintos összege. Ez eddig kincstári letéti számlán ötéves állampapírokba került. Az új konstrukcióban a letéti számla viszont csak az inflációnak megfelelő összeget fial (tartja az értéket), ám ha az összeget Start-értékpapírszámlára helyezi a szülő, akkor automatikusan Babakötvénnyé „konvertálják” a pénzt.

Utóbbi pedig az infláció felett 3 százalékpontos kamatfelárat fizet – ez pedig nem kevés. Például azok, akik február 1-jéig nyitnak Start-számlát, 8,7 százalékos hozammal számolhatnak a tavalyi átlagos 5,7 százalékos infláció miatt.

A cél kettős, egyrészt az állampapírok átlagos (jelenleg egyéves) lejárati idejét szeretnék meghosszabbítani, de a befektetői kört is fiatalítanák. Jelenleg ugyanis az állampapír-befektetések hagyományosan az ötven év fölöttiek körében a legelterjedtebbek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.