A kamatvadászok az államot keresik

Elhalássza a kisbefektetőket az állam a bankok elől: hónapról hónapra nő az állampapírok iránti kereslet, a pénzintézeteknél, betétekben viszont egyre kevesebb a pénz. A folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamat, és a betétekre – valamint az állampapírokon kívül szinte minden megtakarításra – augusztustól rakott magasabb kamatadónak látszik a hatása.

Szeptemberben minden eddigi értéket túlszárnyalva 108,5 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A slágertermék továbbra is a Kamatozó Kincstárjegy volt: 94,5 milliárd forinttal bővült az állomány. Ugyanebben az időszakban a Féléves

Kincstárjegy állománya 3,2 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,6 milliárd, míg az infláció követő Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,2 milliárd forinttal ugrott meg az ÁKK szerint. Ez egyben azt is jelenti, hogy az év első kilenc hónapjában az 580,8 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapírok mennyisége, szeptember végére ez az állampapírtömeg – a központ számai alapján – összességében elérte a 1567,4 milliárd forintot. A Magyar Nemzeti Bank – ennél szélesebb körű, más állampapírokat is figyelembe vevő – adatai is hasonló növekményről tanúskodnak. A jegybank szerint augusztus végén a háztartások kezében lévő állampapírállomány 1749 milliárd forintra rúgott, több mint 700 milliárd forinttal haladva meg az egy évvel azelőtti 1023 milliárd forintot.

Mindeközben egy év alatt 500 milliárd forinttal, a tavaly augusztusi 7535 milliárdról idén nyár végére 7033 milliárd forintra csökkent a háztartások betétállománya. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a jelenlegi hozamszintek mellett semmi meglepő nincs abban, hogy a lakosság inkább az államhoz viszi a pénzét. A pénzintézetek képtelenek versenyezni a náluk kínált kamatoknál sokkal nagyobb hozamszintet kínáló állampapírokkal. A jegybanki alapkamat 2012 nyár végi hétről mostanáig 3,6 százalékra ereszkedett, és ezzel párhuzamosan az új lekötések esetében a betétek a korábbi évi átlag 6,57-tel szemben idén augusztusban már csak 3,25 százalékot fizettek – kamatadó nélkül.

A lakosság megtakarítási hajlandóságának növekedése mindezek ellenére egyértelmű: a befektetési jegyekben lévő vagyon (ez is sokszor állampapír-alapú) 2081 milliárdról 2904 milliárd forintra emelkedett egy év alatt augusztus végéig.

Egyre többen ismerik fel, hogy reálhozamot, vagyis infláció feletti megtérülést, banki termékeken nehezen lehet elérni – hangsúlyozza Török Zoltán. A hitelkereslet és így a hitelkihelyezés továbbra is alacsony, mind a vállalati, mind a lakossági hitelállományok tovább csökkentek az utóbbi évben, ezért nincs forrásbevonási kényszer sem. A vállalati hitelezésben ugyan most némi bővülést hozott az MNB hitelprogramja, ám ehhez a forrást a jegybank biztosította.

Piaci forrásaink szerint a pénzintézeteknek is megéri az állampapírokat ajánlani ügyfeleiknek. Az állam egyszázalékos jutalékot ad egyes állampapírok után a forgalmazóknak ugyanis, ami fix hasznot jelent a bankoknak.

700MILLIÁRD

A háztartások tulajdonában lévő állampapír-állomány több mint 700 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet augusztusban a jegybank adatai szerint.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.