Sem pánik, sem megegyezés

Sem a tőzsdéken, sem a politikai elemzők között nincs pánik: mindenki arra számít, hogy az utolsó pillanatban úgyis megegyeznek egymással Washingtonban a demokrata és republikánus politikusok, és megemelik az adósságplafont. Azaz nem kockáztatják, hogy fizetésképtelenné váljon az ország. Jack Lew pénzügyminiszter szerint október 17-től fenyeget a veszély, hogy nem lesz elég pénz a kasszában kifizetni a számlákat, addig azonban minden percet kihasználnak az amerikai honatyák arra, hogy megpróbálják a számukra legjobb megállapodást kiharcolni.

Ám mindkét párt olyan sok tervet és követelést utasított már el, hogy lassacskán kifutnak az időből, és csak egyetlen esély marad. Az, ha a szenátus (majd a képviselőház is) gyorsan elfogadja a két tapasztalt szenátor, a demokrata Harry Reid és a republikánus Mitch McConnell javaslatát. Ez azonnal újraindítaná a két hete leállított kormányzati hivatalokat, és biztosítaná, hogy január 15-ig legyen pénz a működésükre. Az adósságplafont pedig úgy emelné meg, hogy február 7-ig kitartson. Átmeneti megoldás lenne tehát, de legalább időt nyerne a két párt, hogy megegyezzen a költségvetésről.

Pánik nincs, de a tőzsdék reagáltak az eseményekre: négynapos hegymenet után ereszkedésnek indultak a New York-i tőzsdeindexek, miután vészesen fogy az adósságplafon eléréséig a megegyezéshez rendelkezésre álló idő. A Standard & Poor’s 500-as indexe háromhetes csúcsáról fordult vissza kedden, 0,3 százalékot lemorzsolódva a kereskedés elindításakor. A csökkenéshez persze nemcsak az adósságplafon körül zajló, meddő politikai viták járultak hozzá, hanem az amerikai gazdaság olyan nagyágyúinak, mint a Citigroup vagy a Coca-Cola várakozásoktól elmaradó mérlegadatai, amelyek arra is rámutatnak, hogy a konjunktúra nem áll éppen stabil lábakon.

– Az esés ellenére pozitív a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, noha a brókerek nem fakadnak dalra örömükben a döntéshozók tehetetlensége láttán – fogalmazott egy értékpapír-kereskedő a Bloombergnek. Megszokták, hogy az ilyen vitákban mindig a végsőkig feszítik a húrt. Egy pozitív eredménye azért van a szappanoperának: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ilyen körülmények között nem változtathat a havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő kötvényvásárlási programján. Ez pedig kulcsfontosságú a piacok megnyugtatása végett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.