Amerikán a világ szeme

Világszerte az izgatja leginkább az elemzőket, hogy az Egyesült Államokban a republikánus és a demokrata oldal mire jut majd a héten az adósságplafon megemelésével, valamint a költségvetés elfogadásával kapcsolatban.

A következő napok piaci hangulatát ennek a kötélhúzásnak a vár ható végkimenetele határozza meg. Reális esély látszik arra, hogy a két pártnak sikerül átmeneti egyezséget tető alá hoznia a jelenleg 16,7 ezermilliárd dolláros adósságplafon megemeléséről – vélik a CIB Bank elemzői. Egy ideiglenes megállapodás megnyugtathatja ugyan a befektetőket, de ettől még a probléma nem oldódik meg, az a következő hetekben is napirenden maradhat. Mindenesetre az államcsőd valószínűsége jelentősen csökkenhet.

Az egyezkedések elhúzódása és a kormányzati szektor részleges leállása után ugyanakkor azt sem lehet pontosan tudni, hogy mikor és milyen gazdasági mutatót ismertetnek. Az adatfeldolgozás esetlegessége, illetve kényszerű szünetelése miatt kevés makromutató lát napvilágot az Egyesült Államokban. Ezek közül mindenképp említést érdemel az újonnan munkanélküli-segélyért folyamodók heti számának alakulása, valamint a kiadott építési engedélyek és induló lakásépítések száma.

Utóbbi két mutató az ingatlanpiac leginkább előretekintő indexe, amelyet a befektetők mellett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is folyamatosan figyel. A 2011 tavaszán indult gazdasági felívelés most tavasszal megtorpant, azóta inkább csak stagnálnak a mutatók. A várakozások szerint az augusztusi értékek sem változtatnak majd az összképen, noha némi javulásra számíthatunk – fejtette ki Dunai Gábor, az OTP Bank elemzési központjának szakértője.

Az adósságplafont csütörtökön éri el az Egyesült Államok, s az eddigi meddő tárgyalások fényében borítékolható, hogy a Fed nem csökkenti a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját, de ettől függetlenül a befektetők kockázatvállalási halandósága mérsékelt marad. A Fed várhatóan csak a jövő év elején dönt a program lassításáról, azaz továbbra is érkezik a jegybanki pénz a piacokra. Ázsiában a harmadik negyedéves kínai GDP-adat ismertetését előzi meg a legnagyobb várakozás. Ezt pénteken publikálja majd az ország statisztikai hivatala. A nyár eleji rövid pénzpiaci válság és a gazdaság enyhe, de mégis érezhető lassulása végül mégis arra késztette a kormányzatot, hogy újabb rövid távra szóló költségvetési lazítással élénkítse a gazdaságot.

Ennek meg lett az eredménye, és ez most a GDP-adatokon is meg fog látszani. Éppen ezért enyhe erősödést mutató számokat vár a piac, konkrétan 1,9 százalékos negyedéves növekedést az 1,7 százalékos előző érték után. Ez rövid távon újra támaszt adhat az ázsiai fejlődő gazdaságoknak, de a közép távú kép már egyáltalán nem ennyire rózsás, hiszen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb növekedési előrejelzésében a globális pénzpiacokat veszélyeztető kockázatok közül legnagyobbként a fejlődő ázsiai térséget jelölte meg. Az adat minőségével kapcsolatban érdemes elmondani, hogy Kína talán az egyedüli olyan ország, amely, miután publikálta a GDP-adatot, utána már nem is korrigálja azt.

Ez sokszor elbizonytalanítja a piaci szereplőket, hiszen az etalonként kezelt Egyesült Államokban például három adatközlés van, azaz az első becslést még kétszer pontosítják. Nehéz elképzelni, hogy a kínaihoz fogható hatalmas gazdaság növekedési adatait ilyen rövid idő alatt ennyire precízen ki lehessen számolni – fejtették ki az OTP Banknál. A GDP-adatok mellett Kína egyébként az infrastrukturális beruházások, a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelési adatait is közli pénteken. A következő napokban itthon a végleges augusztusi ipari termelési adatok mellett a legfrissebb bérstatisztikákat publikálja a KSH.

Előbbivel kapcsolatban nagy változásra nem lehet számítani, továbbra is az autóipar növekedése és az elektronikai gyártás zsugorodása prognosztizálható – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Emellett a jövő évi költségvetésről érkező hírek és a november 1-jei dátumhoz közeledve a devizahiteles mentőcsomagról felbukkanó esetleges érdemi információk tarthatnak számot nagyobb piaci érdeklődésre. Ugyanakkor az is biztos, hogy a globális piaci mozgásokat meghatározó amerikai fejlemények hatásai alól Magyarország sem tudja kivonni magát, a hazai eszközök árazását alapvetően a tengerentúli események szabják majd meg a következő időszakban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.