Zsugorodik a számítógéppiac

Amilyen sikeres az Apple az új, illetve felfrissített iPhone-okkal, annyira gyengén mennek újabban az iMac számítógépei. Igaz, ezen sok csodálkoznivaló nincsen, az egész PC-piac ugyanis folyamatosan hanyatlik, ezt tükrözik a globális adatok. Az IDC piackutató szerint összesen 81,6 millió személyi számítógép talált gazdára az utóbbi három hónapban, ez nyolcszázalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Elemzők tízszázalékos lemorzsolódást vártak. A Gartner piackutató 88 milliós forgalmat, de ugyanúgy nyolcszázalékos visszaesést mért az időszakra.

Az Apple számítógépeinek eladásai a harmadik negyedévben mind hazai piacán, mind globálisan csökkentek. A legnagyobb piacon, az Egyesült Államokban a visszaesés 11 százalékos volt egy év alatt, a cég 1,9 millió eladott készülékével a piacvezető Hewlett-Packard és Dell mögött ezzel a harmadik helyet foglalja el a dobogón. A Marketwatch beszámolója szerint az Egyesült Államokban a legnagyobb öt gyártó – idetartozik még a világelső kínai Lenovo és a japán Toshiba – közül egyedül az Apple forgalma esett vissza éves alapon. A Lenovo viszont hasít, s ha a húszszázalékos tempót tartani tudja, hamarosan Amerikában is megszerzi az első helyet.

Globális méretekben azonban igazi sikertörténetről nem lehet beszélni, hiszen a tavaly élre ugró Lenovo forgalma is csupán 2,2 százalékkal bővült, míg a többi éllovas töredék százaléknyi mértékben tudta növelni eladásait. Komoly veszteségeket szenvedtek el viszont a tajvaniak a netbookok visszaszorulásán: az Acer és az Asus negyedéves számai egyaránt 34 százalékot meghaladó mélyrepülést mutatnak, igazolva azt az alaptételt, hogy az egyre okosabb okostelefonok és a táblagépek terjedésével a PC-k fénykora lejárt, új idők jönnek. Az IDC-nél is így látják, és a forgalom folyamatos hanyatlását várják jövőre is, arra hivatkozva, hogy a válságból való lassú kilábalás láttán még mindig sokan halasztják el gépbeszerzéseiket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.