Tőzsdék marakodnak a Twitterért

Számos eldöntendő kérdés van még a Twitter közösségiportál-üzemeltető részvényeinek november végén várható tőzsdei bevezetésekor. Ezekből az egyik legfontosabb, hogy melyik börzét jelölje meg a vállalat a kereskedés „otthonául”. A 120 karakteres gyorsüzenetek ötletéből virágzó gazdasági vállalkozást felépítő Twitter vezetői éppúgy megrázhatják a New York Stock Exchange (NYSE) harangját, mint ahogy megnyomhatják a Nasdaq elektronikus tőzsde gombját, a digitális kijelzőn elindítva ezzel az első napi kereskedést. Bármelyik eseményről emlékkönyvekbe szóló fényképek készülhetnek, de a tét ennél sokkal nagyobb. Egyik tőzsdeüzemeltető társaságnak sem megy túl jól manapság, rengeteg pénzüket és energiájukat emészti fel az újabb és újabb technikai kihívásoknak való megfelelés, miközben az igazi nyereséget forgalmuk dinamikus felfuttatásával tudnák kimutatni. Ehhez pedig ideális szereplő lehet a Twitter, amelynek tőzsdei megjelenése a legnagyobb attrakció lehet az amerikai parketten a Facebook tavaly májusi, 16 milliárd dolláros részvénykibocsátása után.

A tőzsdeüzemeltetők egymás kezébe adják a kilincset, a CNBC szerint egy hete a Nasdaq vezérigazgatóját látták bemenni a Twitter központjába, más források a NYSE képviselőiről mondták ugyanezt. A Twitterrel a NYSE újabb technológiai céget vonna ki annak természetes közegéből, a Nasdaq viszont a Facebook tavalyi botrányos startját tudná feledtetni a Twitter magához láncolásával. Emlékezetes, hogy a kereskedés elindításakor a beérkező rekordmennyiségű ajánlat miatt összeomlott a rendszer, fél óra kellett a hiba kijavításához. Emiatt szintén rekordnagyságú, tízmillió dolláros bírságot róttak ki a tőzsdeüzemeltetőre, amely emellett 62 millió dolláros kártérítés kifizetését is vállalta. Most ettől szívesen eltekintenének.

Brókerek szerint a NYSE-nél ilyen technikai malőr nem fordulhatna elő. Mindkét cég magabiztosan nyilatkozott a Twitter-ügyben: a Nasdaqnál a nagy durranást ígérik, a NYSE-nél pedig azt hangsúlyozzák, hogy már ők is otthonosan mozognak a technológiai cégek között. Utóbbi igaz is, hiszen a Dealogic statisztikája szerint 2012 húsz legnagyobb, tőzsdére menő technológiai cége közül tizenhármat happoltak el riválisuk elől.

Az persze még nem garancia az anyagi sikerre, ha egy nagy céget megszereznek maguknak, ugyanis az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a kisebb, olcsóbb és rugalmasabb platformokon is lehet adni-venni a részvénypaketteket. A befektetési bankok által üzemeltetett, kevésbé szabályozott kis tőzsdéken feltűnést nem keltve és olcsóbban lehet nagyobb részvénypaketteket felépíteni. Jellemző ezek előretörésére, hogy a NYSE-n szeptemberben napi 3,1 milliárd részvény cserélt gazdát, ez az öt évvel ezelőtti mennyiség alig fele. Hasonló romlásról számolt be a Nasdaq is. A részvények adásvételekor felszámított minimális kezelési költség és elszámolási díj összeadódva azért még ma is szép summát tesz ki. Ez tavaly a NYSE-nél 2,3, a Nasdaqnál 2,56 milliárd dollár volt.

Mennyit is érhet valójában?

A Twitter saját értékelése szerint 12,8 milliárd dollárt ér, ennél azonban jóval durvább adatokkal is találkozni a piacon. A kereskedés megindítása után törvényszerűen megugró árfolyam miatt már 15-20 milliárdos értékkel számolnak az elemzők, ami szélsőséges esetben akár 40 milliárdig is felfuthat. A Twitter közkézen lévő részvényeinek árfolyamát augusztusban 20,62 dollárra becsülték, a kibocsátás várható értékét a Bloomberg a 28-30 dolláros sávba várja, azaz kevesen, de sokat fognak keresni a cég papírjain.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.