Kiapadtak az energiahatékonysági források

Az Elmű-ÉMÁSZ a takarékosság fontosságára hívja fel a fogyasztók figyelmét

A 2014-es költségvetés tervezete mindössze 743 millió forintot szán épületenergetikai fejlesztésekre. Ez 27 százalékkal kevesebb az idei összegnél – hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft., megemlítve, hogy 2011-ben még 3,3 milliárd jutott erre a célra. Ugyanakkor a zöldgazdaság-finanszírozási rendszer (ZFR) idei 5,2 milliárdos kerete valóban 9,5 milliárdra nő, és ezt a pénzt az éghajlatváltozás elleni harcra kell fordítani, aminek része lehet az épület-energiahatékonyság is. A témafelelős nemzeti fejlesztési tárca azonban máig nem hozta létre a ZFR-rendszerét, és ezzel kapcsolatos előzetes elképzeléseit sem ismertette. Ez az építőipar és a pályázók számára ellehetetleníti a tervezést, miközben a pénz az NFM párnái alatt pihen – fogalmazza meg kritikáját az intézet.

Bart István, a Mehi igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei forrásokból is csak pár ezer lakás felújítását tudták támogatni a milliónál is több, korszerűsítésre megérett lakásból, és a pályázatokat pár nap után fel kellett függeszteni.

A rezsiköltségek csökkentésének egyik módja az ármérséklés, a másik pedig az energiatakarékosság ösztönzése – fogalmazott Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke abból az alkalomból, hogy tegnap az áramszolgáltató csoport Váci úti székházában kibővített energia-tanácsadó központot adtak át. Itt tanulmányozható például a helyi, megújuló energiát felhasználó – nap-, szél- vagy földhőalapú – kiserőművek működése, bemutatnak hatékony fűtési, melegvíz-előállítási, világítási módokat, és az alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású úgynevezett passzívház felépítését. Nemrég átadott fóti telepükön ezek működés közben is megfigyelhetők. Kövesdi Zoltán igazgatósági tag kiemelte, földhőtarifájukat már több mint ezer ügyfél igényelte. Körülbelül nyolcezer háztartásban okos mérős projektet indítottak, így vizsgálva az új technológia hazai alkalmazásának lehetőségeit. (A meghívó szerint részvételre felkért Horváth Attila Imre megújulóenergia-ügyi államtitkár nem volt jelen.)

A német tulajdonú áramszolgáltató csoport képviselői nem tértek ki a november 1-jétől várható újabb rezsicsökkentés hatásaira. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hozzászólásában ugyanakkor részint üdvözölte az Elmű-ÉMÁSZ kezdeményezését, másrészt határozottan elítélte a rezsicsökkentést. Érvelése szerint az alacsonyabb ár nagyobb fogyasztást vált ki, és mivel adatai szerint a hazai fogyasztók pénzéből a kereskedők évi kétezermilliárd forint értékű energiahordozót vásárolnak külföldön, így szerinte a rezsicsökkentés lényegében növeli az ország importfüggőségét.

Veszteségre hivatkozva sorozatban mondják fel a hulladékszállítási szerződéseket Hevesben

Huszonkét Heves megyei önkormányzat a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést kap a napokban a pétervásárai székhelyű Pevik Kft.-től. A cég ugyanis nem tudja tartani a lépést a „rezsicsökkentett” árakkal, már most működési hitelre van szüksége – közölte Garai Ferenc ügyvezető az MTI-vel. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú Peviket öt észak-hevesi település, Pétervására, Erdőkövesd, Váraszó, Ivád és Kisfüzes alapította.

A társaság közel 50 ezer ember kommunális hulladékát szállítja el, és kezeli. „A tavaly, illetve az év elején megállapított áraink a törvényi szabályozás miatt ma már jelentősen elmaradnak a valós költségektől. Átlagosan 350 forintért ürítjük a kukákat, noha az most már közel 430 forintba kerül” – mutatott rá Garai Ferenc. A rezsicsökkentés mellett az e-útdíj is méltánytalanul hátrányos helyzetbe hozta a céget, mivel a jellemzően aprófalvas szerkezetű, rossz utakkal terhelt térségben költségeik eleve magasak. A cég eddig is csak szolgáltatott és nem nyereségre törekedett – tette hozzá.

A pluszterhek miatt szeptemberben kéréssel fordultak az érintett több mint harminc önkormányzathoz, hogy kompenzálják az év során megjelenő pluszköltségeiket. Ezt a megadott határidőig csak nyolc település vállalta, a többi nem. Utóbbiak így a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést kapnak – közölte Garai Ferenc.

Az év végéig mindenhonnan elvisszük a hulladékot, de a kompenzációt nem vállaló önkormányzatoknak haladéktalanul új szolgáltató után kell nézniük – szögezte le. Jövő januártól csak az indokolt költségek megfizetése után tudják vállalni a szemétszállítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.