Globális leépítésbe kezd a Teva

Globális szinten dolgozóinak tíz százalékát, összesen ötezer embert küld el az izraeli hátterű Teva gyógyszeripari csoport – tudatta tegnap a társaság. A most bejelentett leépítést jövő év végéig hajtja végre a 2000-es évek elején a kanadai Novopharm felvásárlásával a világ első számú generikusgyógyszer-gyártójává előlépett vállalat.

A karcsúsítások részét képezik a korábban megkezdett költségcsökkentési programjuknak, melynek keretében 2017-ig összesen 1,5-2 milliárd dolláros megtakarítást akarnak elérni. A hír hallatára a New York-i kereskedésben megállt a cég részvényeinek árcsökkenése, majd két százalékot erősödött a kurzus.

Automatizált gyógyszergyártás a Teva debreceni ultramodern egységében
Automatizált gyógyszergyártás a Teva debreceni ultramodern egységében

A fejleményekkel kapcsolatban a Teva Magyarország Zrt.-nél lapunkat úgy tájékoztatták: nincsenek információik arról, hogy az intézkedés érinti-e a hazai egységeket. (A Tevának három telephelye van: Debrecenben, Gödöllőn és Sajóbábonyban.) Ugyanakkor megjegyezték, a program keretében átcsoportosítások is történnek, ennek során a kevésbé hatékony részlegekről a hatékonyabbak felé terelik az erőforrásokat. A magyarországi társaságok kiemelten fontos szerepet töltenek be a Teva-csoporton belül. Debrecenben van például a cég egyik legfejlettebb tablettacsomagoló és -gyártó üzeme, míg Gödöllőn a világ talán legmodernebb steril üzemét építették fel, amelynek tovább fejlesztése még folyamatban van. A nálunk gyártott Teva-termékeket összesen 44 országba szállítják. Az említettek alapján minden remény megvan arra, hogy az intézkedéssorozat a hazai vállalatokat nem érinti – fejtették ki. Kérdésünkre hozzátették: jelenleg a hazai cégeknél mintegy 3100-an dolgoznak. A közleményből kiderül, hogy a gyógyszeripari vállalatnak az európai részlege a legnagyobb, közel húszezer alkalmazottal.

A Teva Magyarországnak – mérlege alapján – valóban nincs szégyenkeznivalója. Az elmúlt évben 290,5 milliárd forint forgalmat bonyolított le, ami jelentős növekedés a 2011-es 252,2 milliárdhoz képest. Más kérdés, hogy a mérleg szerinti eredmény ugyanezen időszakban 49,6 milliárd forintról 6,7 milliárd forintra esett. A vállalat árbevétele ugyanakkor jelentősen meghaladja például az Egisét, amely a közelmúltban a hazai gyógyszeripari hírek középpontjába került azzal, hogy többségi francia tulajdonosa, a Servier nyilvános vételi ajánlatot tett a fennmaradó részvényekre, papíronként 28 ezer forintos áron.

A Teva egyébként májusban fűzte szorosabbra kapcsolatát a magyar kormánnyal, amikor is Szabó László vezérigazgató és Varga Mihály stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. Akkor a nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a hazai gyógyszeripar a honi gazdaság egyik leginnovatívabb területe, és a magyar GDP öt százalékát adja. Hozzátette: a kormány statisztikái szerint Magyarországon átlagosan minden hetedik beteg Teva gyógyszert szed gyógyulása érdekében. Ezt megelőzően 2012 októberében is illusztris vendége volt a cégnek, akkor adták át az új Gödöllői Steril Központot, amelyen a Teva elnök-vezérigazgatója, Jeremy Levin mellett Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.