Fejleszti ceglédi gyárát az Infineon

Megduplázza dolgozóinak számát a nagy teljesítményű félvezetőket gyártó német Infineon, amely közel húszmilliárd forintot fordít ceglédi üzemegységének bővítésére. A fejlesztéshez az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási rendszer keretein belül a magyar állam is hozzájárul, de ennek összegét nem közölték a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a csúcstechnológiát nálunk meghonosító vállalatok számíthatnak a kormány anyagi támogatására, mivel új munkahelyeket teremtenek, hozzájárulnak az ipari termelés és ezen keresztül a magyar export növekedéséhez. A kormány asztalán 44 beruházás támogatási kérelem fekszik, s ha valamennyi tárgyalásuk eredményesen zárul, akkor ezermilliárd forintos összértékű fejlesztés valósulhat meg és 19 ezer új munkahely jöhet létre.

Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke a támogatási szerződés aláírása előtt elmondta, hogy ceglédi gyártóbázisuk 2018-ig 1050-re bővíti a foglalkoztatottak számát. Az Infineon 24 éve van jelen Magyarországon, s ceglédi beruházásiakhoz most hatodszor is sikerül kormánytámogatást szerezniük és továbbra is hosszú távra terveznek.

Az Infineon ceglédi leányvállalata évről évre növeli forgalmát, a 2010-es 3,75 milliárd forintos árbevételét 2011-ben 4,58 milliárdra növelte, a tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolóban viszont már 5,44 milliárdos szám szerepel ezen a soron. Az Opten adatai szerint az Infineon tavalyelőtt 338 millió forintos veszteséget könyvelt el, amit 2012-ben már egy 451 millió forintos adózott nyereség követett.

Az utóbbi időben a német anyavállalatnak sincs sok oka a panaszra. Az iparágat 2011–2012-ben jellemző pangás után mára megélénkült a kereslet a cég által gyártott, főként a járműelektronikában alkalmazott chipek iránt. Ennek köszönhetően a szeptember végével záruló pénzügyi évében az Infineon várhatóan húsz százalékkal teljesítette felül nyereségtervét – írja a Boersen-Zeitung Dominik Asam pénzügyi vezérigazgatóra hivatkozva, aki viszont elismerte, hogy a tervezett 2015-höz képest egy évvel később érik majd csak el az ötmilliárd eurós forgalmat. A 15 százalékban megszabott profitráta eléréséhez is három évük van még.

Jörg Spiegel és Varga Mihály a támogatási szerződés aláírásán
Jörg Spiegel és Varga Mihály a támogatási szerződés aláírásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.