Új kézben a tankönyvkiadó

A menedzsmentnek adta el oktatási divízióját a Sanoma. Az adásvétel tárgya az NTK Oktatási Holding Zrt., amely korábban Láng Zrt. néven még Erdős Ákos tulajdona volt. A cég tavaly 67 milliós árbevétel mellett 2,4 milliárd forintos adózott eredményt könyvelt el (vélhetőleg a leányvállalatok eredményeinek hála).

A társasághoz tartozik ugyanis az egykori Nemzeti Tankönyvkiadóból lett Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó. A piacvezető céget állami vállalatként alapították 1949-ben, a rendszerváltás után, 1993-ban lett részvénytársaság. A társaságot 2005-ben privatizálták, ekkor került 75 százalékban a Láng Holding – és Erdős Ákos – tulajdonába. Egy év múlva már a Sanoma lett a többségi tulajdonos, az állam 2007-ben döntött a teljes kiszállásról. A társaság tavaly 5,4 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, adózott eredménye 686 millió forint volt, 15 százalékkal kisebb az előző évinél.

Közleményükben a felek nem is igazán titkolták, hogy befolyásolta őket az oktatási piac átalakítása. Az NTK szerint ugyanis a Sanoma azután döntött az értékesítésről, hogy „felismerte, a tulajdonosváltást követően Magyarország legnagyobb oktatási cégcsoportja megfelelően tud majd reagálni a hazai oktatáspolitika változásaira”. Ezekből várható néhány: mint megírtuk, egy kormányhatározat arra kötelezi a humánminisztert, hogy készítsen előterjesztést a kiadás államosításáról.

Az adásvétel érinti a cégcsoport másik fontos elemét, a Perfekt Zrt.-t is. Igaz, a hazai pénzügyi-gazdasági képzések területén erős társaság a tavalyi egymilliárdos árbevétel mellett 30 millió forintos veszteséget halmozott fel. A cégnek így inkább a múltja érdekesebb, mint a jelene. Az 1993-ban alapított állami társaságot 1999-ben privatizálták, a vállalatnak először a fele, majd 2002-ben az egésze a Gyurcsány Ferenc irányította Altus birtokába került. Néhány hónapon belül azonban a volt miniszterelnök cége eladta a Perfekt Zrt.-t a Láng Holdingnak, így végül azzal együtt került át a Perfekt Erdős Ákostól a Sanomához.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.