Megszorítást jósol az IMF

Alacsony sebességi fokozatba kapcsolva húz csak a világgazdaság motorja, a kilátások nem rosszak, de a kockázatok nagyok – erre utal a héten megnyíló washingtoni közgyűlése előtt a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a nyári részleges előrejelzése után új elemzést tett közzé.

A globális gazdaság 2013 első felében mindössze 2,5 százalékkal bővült, ugyanannyival, mint a megelőző esztendőmásodik felében. A júliusi prognózishoz képest az IMF néhány tizeddel lefelé módosította a globális növekedésre adott előrejelzését, s most úgy számítja, hogy az ütem idén 2,9, jövőre 3,6 százalékkal bővül. A globális növekedés leginkább az amerikai gazdaságtól kap ösztönzést, s ez új fejlemény a nagy recesszió óta. Közben a felzárkózó államokban, elsősorban Kínában lassul az iram, amely jövőre alig haladja meg a hét százalékot, s ezzel együtt a növekedés mozgatórugója mindinkább a belső fogyasztás lesz az export és az erőltetett beruházások helyett. Ami Magyarországot és közvetlen környezetét illeti, sok függ az európai helyzettől. A magyar gazdaság ebben az évben stagnálhat, ezt is a jobb időjárásnak és a mezőgazdaság erőteljesebb hozzájárulásának köszönheti. Az IMF 0,2 százalékos érzékelhetetlen növekedést vetít előre, s 2014-re is csupán 1,3 százalékot, szemben a kormányzat kétszázalékos reményeivel.

Arra is utal a nemzetközi pénzügyi szervezet, hogy azokban az országokban, ahol magas az államadósság aránya, gyors döntésekre lesz szükség a költségvetési mozgástér növelésére az április óta az amerikai jegybank töprengései nyomán egy százalékponttal megemelkedett állampapír-reálhozamok miatt. Az IMF Magyarország mellett említi például Brazíliát, Jordániát, Egyiptomot, Lengyelországot. Itt érdemes megjegyezni: magyar szakemberek arra is rámutattak az utóbbi időben, hogy a mesterségesen leszorított inflációnak is ilyen hatása lehet.

Közép-Európában mérséklődhet a lengyel növekedési ütem, amely így is jóval magasabbnak ígérkezik a magyarnál, hiszen 1,3, jövőre 2,4 százalékos iramot diktálhat. Szlovákia szintén gyorsabb ütemben, 0,8 és 2,3 százalékkal haladhat, míg Csehország idén visszaeshet 0,4 százalékkal, de jövőre 1,5 százalékkal térhet vissza. A baltiak közül a lett és a litván gazdaság három-négy százalékkal, az észt 1,5-2,5 százalékkal bővülhet. Románia, amely minapi elővigyázatossági hitelkérelmének kedvező elbírálására számíthat az IMF részéről, két százalék feletti ütemet remélhet.

Az előrejelzés publikálása előtt Christine Lagarde, az IMF vezére már jelezte egy előadásában, hogy az amerikai gazdaságban az élénkülés jelei tapasztalhatók, s ez késztette a jegybankot a monetáris politika normalizálásának megpendítésére. S csupán az utalás erre az eshetőségre nagy pénzmozgásokat indított meg a felzárkózó piacokról az amerikaiak irányába, s ez a tény önmagában is mérsékli a feltörekvők növekedési kilátásait. De arra is figyelmeztetett, hogy emiatt Washington felelőssége rendkívüli, vagyis mielőbb meg kéne állapodniuk az amerikai pártoknak az államadósság plafonjának emeléséről, és elfogadni a kormány költségvetését.

Az IMF prognózisa abból indul ki, hogy a kormány újra munkába áll, megállapodnak Washingtonban az adósság mértékéről, 2016-ig nem emelkedik a jegybanki irányadó kamat, s így vár idén 1,6, jövőre 2,6 százalékos növekedési ütemet. Idén azért csak ennyit, mert Lagarde szerint túlzott költségvetési megszorítás valósult meg ebben az évben.

Az előrejelzést az észlelt kockázatok a későbbiekben lefelé módosíthatják. A kínai gazdaság lassulása a nyersanyag-exportáló országokat érzékenyen érintheti. A továbbra is töredezett európai pénzügyi piac és a fejlett országok magas adósságállománya új válságokat gerjeszthet. Ezért a legfejlettebb ipari államoknak javítaniuk kellene kilátásaikat. Az Egyesült Államokban és Japánban a költségvetési helyzetet kellene rendezni, s hozzálátni a nagy jogosultsági, elosztórendszerek reformjához. Az euróövezetben, ahol már nincs recesszió, magát a valutaövezet intézményeit kell megerősíteni, a bankrendszer megtisztításával párhuzamosan. Az országcsoport jövőre egy százalékkal bővülhet, Németország 1,4 százalékkal. Az idén még visszaeső államok közül Olaszország, Spanyolország, Görögország, Portugália 2014-ben már lassú növekedési iramra válthat, és csak Szlovénia és Ciprus marad a meredek lejtőn

1,3%

A VALUTAALAP elemzői szerint a magyar gazdaság növekedése jövőre jó esetben sem haladja meg az 1,3 százalékos ütemet.

 

Christine Lagarde IMF-vezérigazgató szerint eredményes volt a Ben Bernanke Fed-elnökhöz köthető laza monetáris politika
Christine Lagarde IMF-vezérigazgató szerint eredményes volt a Ben Bernanke Fed-elnökhöz köthető laza monetáris politika
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.