Árforradalom a mobilpiacon

Lényegében megfeleződtek az árak a mobilpiacon azzal, hogy mindhárom szolgáltató meghirdette korlátlan csomagjait. Miközben eddig havi ötezer forintért – díjcsomagtól függően – 80–120 percet beszélhettek az ügyfelek, ma ennyi pénzért korlátlan beszélgetést és SMS-t kap, aki most fizet elő mobilszolgáltatásra, vagy vált díjcsomagot.

Mindez hálózaton belülre érvényes, de ez is elég nagy szabadságot ad: a Magyar Telekom ügyfelei pél dául több mint ötmillió másik embert hívhatnak korlátozás nélkül. A szolgáltatók ajánlatai néhány száz forintban térnek el egymástól, ugyanakkor míg a Telekom kedvezményes, 4G-képes készüléket is kínál az ügyfeleknek, a Telenor és a Vodafone ilyen ajánlatai készülékvásárlás nélkül értendők. A Magyar Telekom új díjcsomagjából további ezer forint havidíj-kedvezményt ad a hűséges előfizetőinek.

A díjcsomagok közös tulajdonsága, hogy okostelefonos felhasználásra lettek kialakítva: fél gigabyte-t adatforgalmat mindegyikük tartalmaz, így aki okostelefont vásárol, élvezheti a mobilnet nyújtotta előnyöket. Ezek a csomagok rendesen felpezsdítik majd a hazai mobilnetpiacot, vonzó áruk miatt nagymértékben nőhet az előfizetők száma.

Augusztusban 3,7 millió mobilnet-előfizetőt regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ami azt jelenti: három mobiltulajdonosból kettő még nem fizet elő a mobilnetre, noha ma már az újonnan eladott készülékek jelentős része okostelefon. Sokan azonban okostelefonjukhoz nem fizetnek elő internetre és inkább wifire vadásznak, mert nem kívánják magukat pluszköltségbe verni. Ezekkel a csomagokkal azonban többségük külön teher nélkül használhatja a mobilinternetet. Az is látszik, hogy a szolgáltatók nem érdekeltek abban, hogy nagy mennyiségű adatforgalmat biztosítsanak a korlátlan csomagokhoz, de a fél gigabyte átlagos felhasználás esetén teljes mértékben elegendő lehet. Az átlagos felhasználás a mobilinternet-gyorsjelentés szerint 0,9 gigabyte volt (Telekom: 0,86, Telenor 1,11, Vodafone 0,70), de ebbe beleértendők azok az előfizetők is, akik számítógépükhöz csatlakoztatott USB-modemmel veszik igénybe a mobilnet-szolgáltatást, és alapból több gigabyte adatforgalomra fizetnek elő.

Azok is találnak kedvező konstrukciót, akik belföldön, hálózattól függetlenül szeretnének korlátlanul beszélni. Ennek ára tízezer forint körüli, igaz, ebben a konstrukcióban is fél gigabyte adatkeret foglaltatik. Ilyen csomag eddig is volt két szolgáltatónál, a Telekomnál és a Vodafone-nál, de sokkal drágábban, 17-20 ezer forint között. Vagyis, az áresés itt is jelentős mértékű. A legnagyobb igényű felhasználók, akik több gigabyte-os adatforgalmat igényelnek, 15-16 ezer forintos havi számlára számíthatnak. A Telekom és a Telenor már a legkisebb csomagoktól 4G sebességű szolgáltatást nyújt azokon a készülékeken, amelyeken az LTE technológia elérhető. Szakmai berkekben egyöntetű a vélemény, hogy a szolgáltatók a korlátlan konstrukciókkal felfelé szeretnék húzni az ügyfelek átlagos havi költését, amely igen-igen alacsony a magyar piacon, cégtől függően 3-4 ezer forint között alakul. Azt remélik, hogy a korlátlan beszélgetés és SMS az ügyfeleknek lesz olyan fontos, hogy hajlandóak legyenek kicsit többet költeni mobilszolgáltatásokra. Egyszersmind azt is remélik, hogy sok kártyás előfizetőt az új konstrukció már rá tud venni arra, hogy belépjen a havidíjas előfizetők táborába. Elvégre, a korlátlan csomagra előfizetve nehezebben tud elszállni a költségekkel, nagyobb biztonságban lehet havidíjas előfizető.

Az alapcsomagban fél gigabyte-os adatforgalmat kínálnak
Az alapcsomagban fél gigabyte-os adatforgalmat kínálnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.