Alacsony fordulatszámon az ipar

Augusztusban 1,4 százalékkal esett vissza az ipari termelés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az ágazat tehát még nem érte utol magát, az viszont biztató, hogy teljesítménye a júliusit 0,7 százalékkal tudta felülmúlni.

Azt nem lehet állítani, hogy a hazai iparvállalatok ellazsálták volna a nyarat, az viszont a számok alapján leszögezhető, hogy a magyar gazdasági növekedésből a legnagyobb szerepet magára vállaló ágazatban a külső konjunkturális hatások még nem érvényesülnek teljes körűen.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált előzetes adatai szerint az ipar augusztusban 1,4 százalékkal termelt kevesebbet, mint egy évvel korábban, a korrekt összevetést azonban a munkanaphatással tisztított érték szolgálja, e szerint az index 0,9 százalékos emelkedést mutat. Ez pedig a hasonló júliusi adat háromszorosa. Mindent egybevetve azonban ez a teljesítmény is kevés ahhoz, hogy érdemben mérsékelje az év eddig eltelt szakában mért 0,8 százalékos ipari visszaesést.

Az év hátralevő részét mindenesetre javuló teljesítmény jellemezheti, mivel a tavalyi bázis a recesszió miatt rendkívül alacsony volt. Különösen a november–december, amikor is nagy autógyárak álltak le hosszabb ideig, jelentősen rontva ezzel a statisztikát. Elemzők szerint emiatt az év záró hónapjaiban akár két számjegyű ipari növekedést is regisztrálhat a KSH, s az év egészére – vérmérséklettől függően – 1–3 százalék közötti termelésnövekedésről szólnak az előrejelzések.

A júliusi bővülésben egyébként az élelmiszeripar, a gép, gépi berendezések gyártása, valamint a járműgyártás növekedése játszott szerepet, s várhatóan ebben augusztus sem hozott változást. A KSH az ipari adatok részletes lebontását egy hét múlva közli.

Szintén tegnap közölte a KSH az augusztusi külkereskedelmi adatokat. Az előzetes számokban visszaköszönnek az ipari teljesítmény nem túl acélos mutatói: a kivitel euróban mért összege 3,3, a behozatalé 3,9 százalékkal esett vissza. A kereskedelmi mérleg többlete 621 millió eurót tett ki. Ez szerény, 15 millió eurós pluszt jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. Augusztusban a kivitel értéke 6,4 milliárd euró, a behozatalé 5,8milliárd euró volt. Érdekesség, hogy júliusban –éves viszonylatban – még négyszázalékos export- és 4,8 százalékos importbővülésről adott hírt a KSH.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint csalódást keltő mind az ipari, mind a külkereskedelmi adat, de remélhetőleg egyszeri kisiklásról van szó, és a második fél évre ígért nyugat-európai bimbózó konjunktúra segíti majd a magyar exportot. Úgy látja, a külkereskedelmi mérlegben a tavalyi 6,7 milliárd eurós plusz után az idén elérhető lesz a hétmilliárdos többlet, s a német járműipar nálunk megtelepedett reprezentánsai felpörgetik az exportot, és ezen keresztül a GDP-re is kedvező hatással lesznek. Az elemző ezekre hivatkozva jövő évre már hatszázalékos ipari termelésbővüléssel számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.