Maradt terv felett a hiány

Maradt az éves terv felett a hiány, megint nem hozta nyilvánosságra a részletes költségvetési számokat a kormány. A nemzetgazdasági tárca szeptemberi friss adatok közlésekor sem árulta el, miként alakultak a kiadások és a bevételek a kilencedik hónapban, csak ennyit közölt.

Az államháztartás többlete 12,1 milliárd forint volt szeptemberben, így a hiány 949 milliárd forintot tett ki az év első kilenc hónapjában. A tárca most sem közölte a bevételek és a kiadások alakulását, megnehezítve ezzel az elemzést. Az új gyakorlatot augusztus óta folytatják, akkor lépte át a deficit az egész évre tervezett szintet, és most is ott maradt.

A költségvetési jelentésekben az eltérő kommunikáció mindig érdekes: a kormányzat ugyanis ilyenkor nem csak az állampolgároknak jelenti az aktuális helyzetet, hanem a befektetőknek is. Utóbbiakkal nem igazán szokás packázni, ha megszoktak egy tájékoztatási típust, akkor ragaszkodnak is hozzá. Augusztusban viszont megváltozott ez a rend, és az új formátumban néhány főszám közlése elmaradt.

Volt viszont kis videó, és előrejelzés, amelyben az NGM többször hangsúlyozta, hogy a hiány biztosan három százalék alatt lesz, mert az év végén jönnek a többletek. (Ez most is szerepel az anyagban.) A központi alrendszereknél egyébként épp augusztusban lépte át az egész évre tervezett szintet a deficit. A mostani – szokásos, és a várhatónál nem is nagyobb – többlettel a hiány még mindig az eredetileg tervezett szint felett van, de ez nem lesz mindig így.

A többletbevételeken kívül sokat segít ezen a büdzsé hatodik módosítása, amely 1050 milliárd forintra emelte a pénzforgalmi hiánycélt. Annak alátámasztására az NGM is készült egyébként, hogy miért sokkal jobb ez a szám, mint a korábbiak. Azt írják például: „Az államháztartás központi alrendszerének 2013. szeptember végi hiánya 949 milliárd forint lett. 2006. I–IX. havi pénzforgalmi hiánya 1456,4 milliárd forint volt, melynek reálértéke – a nominális értéknek az azóta eltelt évek inflációival felszorozva – 2088,5 milliárd forint, azaz több mint ezermilliárd forinttal kevesebb az idei háromnegyed éves hiány.”

Kis utánanézés és számítás után az jön ki, hogy a tavaly ilyenkor mértnél a deficit most – persze reálértéken számolva, vagyis inflációval korrigáltan – 400 milliárd forinttal nagyobb volt. A 2010-esnél ugyanakkor 700 milliárddal kisebb, a 2008-asnál viszont megint csak nagyobb az idei hiány: 40 milliárd forinttal. Tényleg 2006-ig kell visszanyúlni tehát ahhoz, hogy szép kerek szám jöjjön ki.

Nőtt a devizatartalék

Szerény mértékben, 283 millió euróval nőtt a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka, amelynek értéke szeptember végén 30,814 milliárd eurót tett ki. A tartalékot augusztusban jelentősen leapasztotta a kormány azzal, hogy idő előtt egy tételben fizette vissza a Nemzetközi Valutaalap felé fennálló 2,2 milliárd eurós hitelét. A példamutatásból az MNB sem akart kimaradni, amely ugyancsak rendezte 730 millió eurós tartozását a szervezet felé.

Augusztusi, 3,2 milliárdos csökkenésével 2009. októberi szintre süllyedt a tartalék, de a kormány már gondoskodott is annak feltöltéséről. Ezt célozza egy újabb devizakötvény-kibocsátás előkészítése, melynek keretében az állami adósságkezelő ötmilliárd dollárnyi forrásbevonáshoz kérte az amerikai szakhatóságok engedélyét. Arról nincs hír, hogy ebből mikor és mennyit, és főként milyen hozamígéret mellett lehet majd beszedni. A feltöltést segíti a felfüggesztett uniós források lassan megkezdődő újrafolyósítása is. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.