Nagy büntetés kis cégeknek

A helyi fogyasztóvédelmi hatóság a tiszaújvárosi Tiszaszolg 2004 Kft.-t, illetve a nyíregyházi Energocoop Kft.-t is többmilliós kötbérfizetésre kötelezte a társaságok által kiállított távhőszámla vélt helytelen formátuma miatt.

A már nyilvánosságra került három céghez, a százhalombattai, a budaörsi és a váci távhőszolgáltatóhoz hasonlóan e két társaság is fellebbez a döntés ellen. Érveik szerint, amit a fogyasztóvédők számon kérnek rajtuk, nem is volt benne a Németh Szilárd fideszes rezsibiztos jegyezte friss számlaképtörvényekben. Ez legalábbis arra utal, hogy a hatóság finoman szólva nem túl pontosan megfogalmazott előírások betartását kéri most számon, előzetes figyelmeztetés nélkül, vasszigorral, a – jellemzően kisméretű, önkormányzati – társaságok költségvetéséhez képest rendkívül magas büntetések mellett.

A kulisszák mögött az esetleges kötbérfizetési kötelezettséget elkerülendő, a még nyilvánosságra nem került ügyekben lázas egyeztetések folyhatnak. Ennek következtében, noha fideszes politikusok a hivatalos eljárások megkezdése után néhány nappal már nyilvános végeredményt is hirdettek, a társaságok hivatalos kiértesítése késlekedni látszik.

Jogszabályi alap nélkül szorongatják a társaságokat?
Jogszabályi alap nélkül szorongatják a társaságokat?

Lapunk értesülése szerint a Tiszaújváros távhőellátását végző Tiszaszolg 2004 Kft.-t jelentős, körülbelül 55 millió forintos kötbérfizetésre kötelezte a helyi fogyasztóvédelmi felügyelőség, mégpedig azért, mert nem megfelelő színezéssel emelték ki a rezsicsökkentés mértékét hirdető téglalapot. A cégnél a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva további információval nem kívántak szolgálni. Adatbázisok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban körülbelül 5,5 ezren fűtenek távhővel.

Mivel az új szabályok szerint minden egyes „hibás” számla után 10 ezer forintot kell fizetni az adott fogyasztónak, így egyhavi számlával lehetett baj. A 98 százalékban Tiszaújváros, illetve további három település tulajdonában álló Tiszaszolg 2004 Kft. szerteágazó tevékenységi körei közül a távhőellátás teszi ki bevételeik közel kétharmadát. Noha a cég tavaly 13 milliós nyereséget ért el, ezen belül a távhőszolgáltatás 32 milliós veszteséget mutatott. A társaság pénzügyi helyzetéhez képest komoly büntetés kapcsán a szocialista vezetésű város polgármesteri hivatalában nem találtunk nyilatkozót.

Egy egykori laktanya négyszáz lakását látja el távhővel Nyíregyházán a magántulajdonban lévő Energocoop Kft. A céget ennek megfelelően – ismereteink szerint – körülbelül négymillió forintos kötbérfizetésre ítélte a hatóság. Ők – úgy tudjuk – úgy értelmezték a júliustól életbe lépő rezsiszabályokat, hogy elegendő a rezsicsökkentés tényére írásban felhívniuk a lakosság figyelmét. Forrásaink szerint hasztalan kísérelték meg előzetesen kikérni a fogyasztóvédelmi hatóság véleményét az általuk tervezett számlaképről.

Fogyasztóiknak komoly nehézséget okoz, hogy a szabályoknak megfelelően több hónapra visszamenőleg újra ki kellett küldeniük régebbi számláik friss formátumú változatát. Mivel az Energocoop többek között épületfelújításokkal is foglalkozik, elképzelhető, hogy képesek lesznek kitermelni a kötbért, amely így nem veszélyezteti a lakások téli fűtését. Rendes Sándor, a fideszes vezetésű nyíregyházi polgármesteri hivatal szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünket azzal hárította, hogy az eljárásról nincs hivatalos információjuk, így nem tudnak róla véleményt formálni. (A magántulajdonú Energocoop esetében az önkormányzatnak nincs tulajdonosi felelőssége a sarc kifizetése tárgyában.)

Lapunk e két eseten kívül is több pletykát hallott arról, hogy további távhőcégekre sújtott le a kormány vasökle. Ám ezek egyelőre nem nyertek kétséget kizáró bizonyítást. Van olyan hírbe hozott társaság, ahol egyértelműen tagadták a büntetés tényét, sőt közlésük szerint már kaptak határozatot arról, hogy velük nem volt baj. Egy hasonlóképp gyanúba keveredett nagy távhőcégnél arról számoltak be, hogy még nem kaptak határozatot. Értesülésünk szerint itt „előzetes állásfoglalást” kértek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól arra nézvést, hogy a nettó és nem bruttó rezsicsökkentési mérték feltüntetése valóban megalapoz-e egy akár több százmilliós büntetést.

Van olyan társaság is, amely ugyan szintén kapott felmentő határozatot, de a már megbüntetettek erőteljesen háborognak, hisz e cég „ugyanolyan” számlát bocsátott ki, mint azok, amelyeket több százmillióra megbüntettek. A napokban Széles Sándor, a helyi fogyasztóvédelmi felügyelőséget irányító Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánypárti vezetője jelentette be, hogy megyéjükben egy távhőcéget sem büntettek meg. Néhány nagyváros – így például Miskolc vagy a nyíregyházi Nyírtávhő – esetében magunk is „felmentő” határozatról kaptunk információt.

Számos távhőcég háza tájáról viszont azt hallani, hogy még mindig nem kapták meg az elsőfokú határozatot. Ez nem csak azért visszás, mert az országosan augusztus 20. körül megindult vizsgálatok kapcsán augusztus 24-én a fideszes Németh Szilárd már bejelentette, hogy a mintegy százból tíz távhőcéget kötelezik kötbérfizetésre, sőt még az összbüntetés több mint félmilliárdos mértékét is megjelölte. Hanem azért, mert a fogyasztóvédőknek ezután egy hónapjuk lett volna a hivatalos – akár elítélő, akár felmentő – határozatok kiküldésére.

Ez akár olyan találgatások táptalajául is szolgálhat, hogy miután a fideszes politikusok nyilvánosságra hozták három Pest megyei kisebb távhőcég – saját költségvetésükhöz képest horribilis méretű – büntetését, azóta mindenki minden követ megmozgat a további hasonló határozatok elkerülése végett. Ezt segítheti, hogy a már megbüntetett cégek jogászai egyes esetekben valóban meggyőzően érvelhettek amellett, hogy olyanért vetnek ki a politikusok irányítása alá tartozó elsőfokú fogyasztóvédelmi felügyelőségek minden előzetes figyelmeztetés nélkül horribilis bírságokat, melyet valójában nem is írtak elő sem a sommásan megfogalmazott törvények, sem az alsóbb rendű tájékoztató anyagok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.