Korlátlan díjcsomagok olcsóbban

Két magyar mobilszolgáltatónál is megújulnak, mondhatni, okostelefon-kompatibilisre váltanak a díjcsomagok. A Telenor és a Vodafone olyan konstrukciókkal jelentkezett, hogy már megéri a kártyáról előfizetésre váltani.

Egy évvel a korlátlan Vodafone Red tarifák bemutatása után megújul ez a konstrukció: a korlátlan beszélgetést és SMS-ezést kínáló csomagjai közül a Vodafone megszüntette a legdrágább, prémiumváltozatot, bevezetett két újat, a meglévőnek pedig levitte az árát. Most a kínálatban van olyan csomag, amely havi tízezer forint alatt kínálja a korlátlanság élményét.

A Vodafone ügyfelei elég jó csomagokra válthatnak, amint lejár a hűségidejük. Ezentúl mindössze négy lakossági előfizetéses csomag szerepel majd a kínálatban. Az alap, a Go nevű száz percet vagy SMS-t tartalmaz, a Go+ ötezer forintért hálózaton belül korlátlanul használható, s 150 percet vagy SMS-t engedélyez hálózaton kívülre, míg a két drágább, a Red tarifa teljesen korlátlan beszéd- és üzenetforgalmat kínál.

Tízezer forintért fél gigabyte, 14 ezerért két giga byte adatforgalommal, s néhány olyan extra szolgáltatással, mint a készülékbiztosítás és a felhőalapú tárhely. Vagyis van már korlátlan csomag a lélektani határt jelentő tízezer forint alatt. A Telenor is bevezette korlátlan csomagjait. Tízezer forintos csomagjában a korlátlan beszéd és SMS mellett fél gigabyte adatot kínál, ötezer forintért hálózaton belül kínál korlátlanságot, míg hálózaton kívülre 180 percet ad. A drágább, 18 ezer forintos csomagban pedig a korlátlanság mellé két gigabyte adatforgalom jár.

Az új csomagok teljesen okostelefon-kompatibilisek, ki lehet velük használni egy okostelefon minden tudását, csak az van meghatározva az ártól függően, hogy mennyire veheti igénybe a felhasználó a szolgáltatásokat. Ez azért fontos, mert bár az okostelefon-értékesítés elég jó a magyar piacon, még mindig sokan vásárolnak úgy készüléket, hogy mobilnetre nem fizetnek elő mellé, ennek oka pedig az árérzékenység. Ha azonban a szolgáltató egy csomagba pakolja be a beszédet, az SMS-t és a netet, vagyis a havidíjról a mobilnet díja nem leválasztható, az lökést adhat a hazai mobilnetpiacnak.

Kérdés, hogy hosszú távon a korlátlan csomagok bevételnövekedést hoznak-e a szolgáltatóknak, vagyis hogy a legkevesebbet költő ügyfelek a korlátlan beszédért hajlandók lesznek-e tömegével egy-két ezressel többet fizetni havonta, vagy áttérni a kártyás tarifákról a havidíjasra. Vagy a rosszabb verzió következik be, az, hogy a sokat beszélők váltanak tömegével az olcsóbb csomagokra, s a telefont keveset használókat nem sikerül nagyobb költsére bírni? Ezt az idő mutatja majd meg, mert az előfizetők fokozatosan válthatnak díjcsomagot: előbb le kell hogy járjon a jelenlegi előfizetés hűségideje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.