Jövőre indulhat az építkezés

Nem sokat lehetett hallani az utóbbi hónapokban a részben kínai beruházásban építendő szolnoki citromsavgyárról, a fejlesztés előkészítése azonban, ha nem is túl gyorsan, de halad.

A KPMG adótanácsadó cég két hete elkészítette a beruházás „életképességét” vizsgáló megvalósíthatósági tanulmányt – erősítette meg értesülésünket Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. A dokumentum tartalmáról csak annyit árult el: megalapozott, piaci alapokon eredményesen működtethető beruházás lehet a citromsavgyár. A tanulmány megtekintésére vonatkozó kérésünket azonban azzal hárította el, hogy az nem nyilvános.

Felvetésünkre, hogy miként haladhatna gyorsabban a projekt, úgy válaszolt: egy ilyen nagyságrendű gyártelepítés nem megy egyik pillanatról a másikra, a beruházás összeállítása hatalmas munka, amely eltart egy darabig. A beruházás már jó ideje húzódik. A fejlesztés szerepelt a 2010. júliusi magyar–kínai kormányfői találkozó keretében aláírt megállapodásban előirányzott befektetések között, a korábbi tervek szerint az üzemnek idén szeptember 30-ig kellett volna megépülnie.

A beruházást az elmúlt három évben többször is „temették” már, felmerült, hogy a kínai fél akár más országba is viheti a fejlesztést. Ezeket a híreket rendre cáfolták a projekt magyar résztvevői, s időközönként egyet-egyet léptek is előre a megvalósításban. A legutóbbi fejlemény egy éve volt, amikor a Nem hogy a Szolnokon épülő citromsavelőállító üzem beruházásával összefüggő engedélyezési eljárásokat a kormány kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. A korábbi hírek szerint ez a kínai fél egyik feltétele volt a gyárépítéshez.

Ezt megelőzően húszmillió forint jegyzett tőkével létrehozták a beruházást levezénylő BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-t, amelynek egyik tulajdonosa a Szolnoki Ipari Park Kft., míg a másik a China BBCA Group Corporation lett. A beruházás teljes költségét mintegy 90millió dollárra tették, azaz mai árfolyamon 20 milliárd forintba kerülhet a fejlesztés. (Bár azóta már 30 milliárd forintos keretösszegről is lehetett hallani.)

A költségek megoszlásával kapcsolatban korábban lapunknak elmondták: a tervek szerint 70 százalékban a kínai fejlesztési bank biztosítja a tőkét, míg 30 százalék lenne az önerő. Utóbbiból 40 százalék esne a BBCA-ra, míg 60 százalékot a projektnek helyszínt biztosító ipari park adna. Éppen az önrész előteremtése érdekében tavaly egy kormányhatározat is született, amely szerint a magyar állam tulajdonrészt szerez majd az üzemben az állami kontroll és a magyar önerő biztosítása miatt.

Az akkori közlemény szerint az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) legfeljebb 2,5 milliárd forint összegben szerez tulajdont, de a részesedés pontos mértéke és módja még nem dőlt el. Az elérhető cégbírósági bejegyzésekben a BBCA Szolnok Zrt.-ben egyelőre nincs nyoma az MFB tulajdonszerzésének. Szalay Ferenc polgármester mindenesetre derűlátó, szerinte jövőre biztos elkezdődik az építkezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.