A részvényesek érdekét nézik

A horvát kormánymeglepődött a magyar kabinet szerdai, Mollal kapcsolatos nyilatkozatán, amely azt engedte sejtetni, hogy Horvátországban a kormány, az INA olajvállalat visaszerzése érdekében befolyásolná a helyi igazságszolgáltatást.

 Ivo Josipovic horvát elnök úgy fogalmazott: az igazságszolgáltatás Magyarországon és Horvátországban is független, egy jogi lépés nem kellene, hogy rontson a diplomáciai kapcsolatokon. Zoran Milanovic miniszterelnök ugyan némileg meg tudja érteni a magyar kormányt, de hangsúlyozta, hogy Horvátországban az ügyészség független.

„Magyarország lehetőségeihez mérten az utóbbi húsz év során kiemelkedő segítséget nyújtott Horvátországnak, függetlenül attól, épp ki volt hatalmon” – idézi nyilatkozatát az MTI. „Szeretném hinni, semmi nem változik ezen a téren. Sajnálom ezt az egészet, de a kormány nem tehet semmit” – tette hozzá.

Ivan Vdroljak gazdasági minisztert meglepte a magyar kabinet lépése, mert „a Mollal folytatott tárgyalások nagyon komolyan és felelősségteljesen indultak.” „Orbán Viktor, aki minden állami szervet, így az igazságszolgáltatást is befolyása alatt tartja, valószínűleg nehezen tudja elképzelni, hogy kollégájának, Zoran Milanovicnak nincs, és nem is akarja, hogy legyen beleszólása a bírói szervek munkájába” – fogalmazott ugyanerről az INA-ügyekben mindig jól értesült zágrábi Jutarnji List című lap.

A horvát főügyészség tegnap közleményben jelezte: a magyar hatóságok korábbi vizsgálatát nem tekinti elfogadható indoknak arra, hogy Magyarország ne adja ki Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját az INA irányítási jogának megszerzésével kapcsolatos korrupciós ügyben. Martonyi János külügyminiszter – aki a Hernádi Zsolt elleni Interpol-körözés kiadása után lemondta tegnapi dubrovniki programját – eközben az InfoRádiónak kifejtette: a horvát kormány jelzései alapján úgy érzi, Horvátország már megbánta, hogy a Mol jelentős részesedést szerzett az INA-ban.

Az ügyben eddig jobbára hallgató magyar kabinet eljutott arra a pontra, amikor jelezni kívánta, hogy ez így nem mehet tovább – szögezte le. A magyar kormány szerdán a Mol legnagyobb (24,6 százalékos) tulajdonosaként felkérte a cég vezetőségét az INA esetleges eladásának vizsgálatára. A Mol erre tegnap kiadott, kissé dodonai közleménye szerint igazgatóságuk rendszeresen elemzi leányvállalataik összetételét.

Noha pontosan érzékelik a problémákat, és maguk is látnak kapcsolatot a Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató elleni büntetőügy és az INA irányítása feletti vita között, döntéseiket mégiscsak a részvényesek érdekei szerint hozzák meg. Abban az esetben, ha az INA eladása napirendre kerülne, a horvát kormány meglátásuk szerint már nem élhetne elővásárlási jogával, mert úgy vélik megsértette az irányítási szerződésben tett vállalásait.

Mégis potenciális vevőként tekintenek rá. (Ennek kapcsán horvát részről úgy vélték, a Mol is megsértette a szerződést, amiért szintén perelhető lenne.) A nyilatkozat nyomán a Mol árfolyama megrogyott, az INA-é ellenben meg sem mozdult. Horvát elemzők ennek kapcsán rögzítették, hogy a horvát államnak jelenleg nincs hárommilliárd eurója a vételre (a Mol nyilatkozatai szerint eddig ennyit fektetett az INA-ba), egyszersmind felmelegítették azokat a korábbi pletykákat, miszerint az orosz állami Rosznyefty is bejelentkezhetne a csomagra.

Csörte. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató érkezik a Mol éves közgyűlésére
Csörte. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató érkezik a Mol éves közgyűlésére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.