Baráti áldozat a rezsiháborúban

Megbírságolták a fideszes vezetésű váci önkormányzat tulajdonában lévő távhőszolgáltatót a hibás számlák miatt.

A rezsicsökkentés Magyarország és így Vác sikere is, melyet azonban beárnyékol a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságának hibás döntése – vélekedett megkeresésünkre Pető Tibor, Vác fideszes alpolgármestere annak kapcsán, hogy a felügyelőség többmilliós kötbérfizetésre ítélte a város távhőellátását biztosító Váci Távhő Kft.-t a számlakinézet vélt hiányosságai okán.

A kötbér mértéke egyébként nem teljesen világos. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, KDNP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján 56 millió forintról beszélt, míg a társaságnál 24 millió forintról tudnak. Tarnai Richárd a tájékoztatón úgy indokolta az országosan több százmillió forintra rúgó távhőkötbéreket, hogy sem a rezsicsökkentésben, sem az „értesítésben” nem ismernek pardont. (A most megbüntetett távhőcégek szinte kizárólag önkormányzati tulajdonúak.)

A törvényeket be kell tartani, a Váci Távhő Kft. így is tett. A társaság számlaformátuma az nfh.hu honlapon található iránymutatás alapján készült – szögezte le Pető Tibor. Ha a felügyelőség kifogásolnivalót talált a számlán, annak két oka lehet. Korábban hibás volt a hatóság tájékoztatása, vagyis hibásan közölte, hogy a számla kinézetéről szóló törvényt a maga részéről miként értelmezi, vagy esetleg téves a határozat. Várospolitikusként feladata biztosítani az önkormányzati társaság működőképességét, egyszersmind a lakosság téli fűtését. Így szakmai és politikai kötelessége a fellebbezés támogatása – fogalmazott az alpolgármester.

Arra a kérdésünkre, hogy a város a zsebébe nyúl-e, ha társaságának fizetnie kell, nem kívánt válaszolni, leszögezve: az ügyvezetés körültekintően járt el, amikor a fogyasztóvédelmi hatóság állásfoglalása alapján állította ki a számlát, így nem számít elmarasztaló döntésre. Az ügy egyáltalán nem párt-, hanem szakma- és várospolitikai kérdés, hiszen nem a rezsicsökkentés sikeréről, hanem egy hatósági döntésről van szó. Így a maga részéről nem tart szükségesnek ebben az ügyben a Fideszen belüli egyeztetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.