Megszűnt az önálló felügyelet

„Tisztelt Olvasó! A PSZÁF Hírlevél utolsó számát olvassa. A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló 2013. évi CXXXIX. törvény értelmében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2013. október elsején beolvad az MNB-be, így a Hírlevél ebben a formában nem jelenik meg a jövőben. Reméljük, az elmúlt években hasznosnak találta kiadványunkat, amelyben összegyűjtöttük az aktuális hónapban megjelent fontos információkat. Megtisztelő figyelmét köszönjük! Szerkesztőség” – így búcsúztak el tegnap az olvasóktól a felügyeleti hírlevél készítői. A parlament két hete fogadta el az új jegybanktörvényt, és azzal együtt a PSZÁF beolvasztását az MNB-be. A jegybank átvette a felügyelet feladatát, jogkörét, vagyonát, eszközeit, helyét a folyamatban levő vizsgálatokban, perekben és egyéb ügyekben, és végül, de nem utolsósorban a PSZÁF több mint ötszáz dolgozóját (kivéve az elnököt és az alelnököt). Tizenhárom év működés után így a mai nappal a megszűnt a pénzügyi felügyelet.

A PSZÁF-tól az MNB-hez kerülő területek és feladatok (így például a bankok és biztosítók ellenőrzése, pénzügyi fogyasztóvédelem) felügyeletét az új alelnök, Windisch László látja el. A jegybank harmadik alelnöke Matolcsy György elnök embere,minisztersége alatt, 2011 és 2013 márciusa között a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és vámigazgatási főosztályát vezette, majd áprilisban követte főnökét az MNB-be, azóta a költségvetési elemzések igazgatóságát vezette. Az új alelnök 2002 és 2011 között az adóhatóságnál töltött be különböző pozíciókat – vagyis a pénzügyi területről eddig legfeljebb adózási kérdésekben, vagy mint ügyfél szerezhetett tapasztalatokat.

A parlament gazdasági bizottságában tegnap meghallgatott Windisch László az MTI beszámolója szerint elmondta: a jegybanknak sosem szabad szem elől tévesztenie, hogy a bankrendszer van a gazdaságért, az emberekért, nem pedig fordítva. Az alelnök szerint a bankrendszer veszélyes üzem, ezért a rendszerszintű szabályozás önmagában nem elég, erős felügyeletre is szükség van. (A hírek szerint Szász Károlynak, és vele együtt az egész PSZÁF-nak azért kellett mennie, mert nem felelt meg a bankokkal szembeni szigorú fellépést szorgalmazó kormányzati elvárásoknak, a felügyeletet szakmai meggyőződésének megfelelően irányította.)

Windisch László alelnökként automatikusan tagja a jegybank legfőbb döntéshozó testületének, a monetáris tanácsnak, ám mivel így a belsős tagok (az elnök és az alelnökök) száma ugyanannyi lett, mint a külsősöké (a parlament által megválasztott tagok), akiknek viszont a törvény szerint többségben kell lenniük, így szükség van egy új külsős tagra is. A Fidesz V. kerületi polgármestere, Rogán Antal vezette gazdasági bizottság a posztra Kandrács Csabát javasolta. Windisch Lászlóhoz hasonlóan neki sincs monetáris politikai tapasztalata. Korábban az V. kerületi polgármesteri hivatalban vezette a pénzügyi osztályt, majd Matolcsy György irányítása idején a kincstárért felelős helyettes államtitkári poszton dolgozott az NGM-ben.

Kandrács Csaba 2012 decemberétől a Magyar Államkincstár elnöke volt, míg idén április végén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fel nem mentette posztjáról. Június óta szintén az MNB-ben dolgozik, a bankműveletek igazgatóságot vezeti. Tegnapi meghallgatásán Kandrács Csaba a gazdasági bizottságban elmondta, hogy a fiskális (vagyis a költségvetés) és a monetáris politika szorosan összefügg, a két politikának összehangoltan kell működnie, ezt szeretné képviselni a monetáris tanácsban. A költségvetésnek például nem mindegy, mekkora veszteséget termel a jegybank, illetve, hogy mekkora az alapkamat – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.