Kiárusítés karcsúsít a Siemens Kiárusít és karcsúsít a Siemens

Tizenötezer fős leépítéssel és átszervezésekkel igyekszik javítani verseny- és nyereségtermelő képességét a német Siemens. A világszerte 370 ezer főt foglalkoztató vállalatóriás a tavaly októberben bejelentett nyolcezer fős elbocsátást tehát megduplázza, azt remélve, hogy csökkenteni tudja lemaradását legfőbb riválisaihoz, a General Electrichez (GE) és az ABB-hez képest. Az iparágat jellemző 12 százalékos profitráta elérése az idén biztosan nem sikerül, ezt a vállalategyüttest hat éven át irányító Peter Löscher ismerte el augusztusban. Az őszinteség az állásába került, helyére Joe Kaeser volt pénzügyi vezérigazgatót nevezték ki. Van min javítania, hiszen a Siemens profitrátája tavaly 9,5 százalékos volt, szemben a GE 15, illetve az ABB 10,5 százalékos szintjével.

A németek a Bloomberg értesülései szerint jelenleg másfél milliárd euróval maradnak el nyereségtervüktől, és 5,7 százalékos rátát tudnak csak felmutatni. Az utóbbi hat évben ötször kellett lefelé módosítani a nyereségkilátásokat, ezalatt a cég részvényárfolyama 22 százalékot esett a frankfurti tőzsdén. A befektetők pedig nem ehhez vannak szokva, és joggal kifogásolják a hagyományosan erős energetikai és vasúti üzletág gyengélkedését is. A Fitch Ratings augusztusban rontott a Siemens adósbesorolásán, a profitráta gyors csökkenésére és a hatmilliárd eurós megtakarítással járó, ám meglehetősen vontatottan haladó szerkezeti átalakításokra hivatkozva. A hitelminősítő Kaeser kinevezését mindenesetre kedvező fejleményként értékelte.

A befektetői bizalom visszaszerzése tehát kulcskérdés, egyelőre erről nem lehet beszélni, a hétfői nyitásban az árfolyam 1,3 százalékkal 88,7 euróra zsugorodott. Ennek alapján jelenleg 78,4 milliárd eurót ér a Siemens.

Oliver Santen szóvivő azt nem mondta meg, mely egységeknél lesznek leépítések, csak annyit árult el, hogy az érintettek egyharmadát németországi munkahelyről küldik el. Kétezer főt az ipari gyártásból, 1400-at az energetikai és ugyanennyit az infrastruktúra és a városüzemeltetési részlegből bocsátanak el. A jövő szeptember végén záruló leépítési hullámnak kétszáz adminisztratív dolgozó is áldozatul esik. Korhatár előtti nyugdíjazások is lesznek, a tervekről tárgyalásokat indítanak a szakszervezetekkel. Ez nem lesz egyszerű, az érdekvédők ugyanis jelezték: nem fognak nyereségességi szempontokkal magyarázott leépítésekhez asszisztálni. Lothar Adler, az üzemi tanács elnöke hétfőn a Reutersnek leszögezte, hogy a Siemensnek fenntartható vállalati stratégiára van szükség, ami az emberekre fókuszál, és csak ezután következik a profit. Értékelésük szerint az eddigi megszorító intézkedések hiábavalónak bizonyultak.

Félúton jár a Siemens hatékonyságnövelő átalakítása, amelynek idei költsége az eredeti 900 millió euró helyett 1,1 milliárd lehet. Folytatják a profilidegen vagy csak egyszerűen gyengén teljesítő üzletágak kiszervezését, eladását. Megválnak például a repülőtéri csomagkezelési, a postai automatizálási és a vízkezelési technológiai üzletáguktól, míg a Nokiával közös mobilkommunikációs hálózatépítő cégben ötvenszázalékos részesedésüket már átadták a finneknek. Az Osram világítástechnológiai vállalat részvényeit a tőzsdén értékesítették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.