Kifizetődő sokszínűség

Egy vállalat akkor tud nyereségesen működni, ha képes kielégíteni az ezerszínű ügyfélpaletta igényeit. A rugalmasság elsődleges feltétele a nyitottan gondolkodó, rugalmas munkatársak alkalmazása, valamint a tolerancia és nyitottság elveit valló cégvezetés – üzeni a Sokszínűség hónapja, amelyet a Morgan Stanley idén harmadik éve rendez meg.

Pszichológiai előképzettség nélkül is könnyen belátható, hogy a beosztottak jobban teljesítenek, ha szorongás nélkül, önmagukat vállalva dolgoznak. Ahogy egy racionálisan gondolkodó vezető nem várná el, hogy kollégái méretre szabott, egyforma ruhában feszengjenek, ugyanúgy értelmetlen lenne arra kényszeríteni a munkavállalókat, hogy egyéniségüket feladva, egyen skatulyákba szorítva igyekezzenek kihozni magukból a maximumot.

Üzleti szempontból sem éri meg – vallja a Morgan Stanley pénzügyiszolgáltató cég –, hiszen minél többféle nézőpont és ötlet bontakozik ki, annál szélesebb skálán születnek megoldások a felmerülő feladatokra. A vállalat a sokszínűség és a tolerancia jegyében alakítja tevékenységét, és kimondva is vállalja, hogy egyenlő esélyeket nyújt minden alkalmazottjának bőrszínre, fajra, nemzetiségre, etnikai és nemzeti hovatartozásra, vallásra és világnézetre, nemi hovatartozásra, szexuális orientációra, korra, házassági állapotra és megváltozott munkaképességre való tekintet nélkül.

– Ha valaki a munkahelyén nem vállalhatja önmagát, akkor nehezen képes teljes mértékben a feladataira összpontosítani – szögezi le Váradi Judit, a cég budapesti irodájának toborzási és képzési vezetője. A Morgan Stanley aktívan épít a munkatársak nyitottságára. Vállalati kultúrájának négy sarokkövét a globálisan működő dolgozói csoportok, „networkök” képezik, amelyek a nőket, a családosokat, a megváltozott munkaképességűeket és az LMBT tagjait fogják össze – tájékoztat a szakember. A négy csoport évente más-más téma köré szervez programokat, tevékenységüket a legfelső vezetés tagjaiból álló Diversity Council segíti.

Bár az egyenlőség alapelve folyamatosan meghatározza a vállalat munkáját, a Morgan Stanley budapesti irodájának sokszínű, befogadó közösségére szeptemberben vár a legizgalmasabb időszak: harmadik éve ugyanis ekkor szervezik meg a Sokszínűség Hónapját. A programsorozat legfontosabb célja, hogy a munkatársak jobban megértsék a sokszínűségben rejlő értékeket, és ennek köszönhetően, különböző hátterük ellenére, összetartó és érdemeken alapuló közösségként dolgozzanak. A résztvevők filmvetítéseken, kerekasztal-beszélgetéseken és ismert vendégek előadásain megfogható, emberi példákon keresztül mélyíthetik el a másság elfogadására törekvő életfilozófiát, a romák helyzetét tematizáló blokk pedig a felzárkóztatásban szerepet vállaló civil kezdeményezések fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Sokszínűség Hónapja segíti a dolgozóknak megtapasztalni a fogyatékkal élőkre váró mindennapi kihívásokat. Az ideiglenesen felépített abilityparkban a munkatársak kerekes székes akadálypályán, jelbeszéd gyorstalpalón és Braille-írás-gyakorlaton ismerkedhetnek meg a mozgáskorlátozottak, a hallás- és látáskárosultak mindennapjainak egy-egy töredékével.

– A nyitott gondolkodásra való készség kezdettől fogva elvárás az egyes munkakörökbe jelentkező kollégákkal szemben. Az alapos kiválasztási folyamat után munkatársaink tréningen vesznek részt, ahol prezentációk és helyzetgyakorlatok során részletesen megismerkednek a nyitottság és befogadás szerepével a vállalat mindennapjaiban – magyarázza a Morgan Stanley toborzási kultúráját a magyar iroda HR-vezetője.

 

Jelbeszéd-gyorstalpaló az ideiglenesen felépített abilityparkban
Jelbeszéd-gyorstalpaló az ideiglenesen felépített abilityparkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.