Valóságshow szélárnyékban

Harmadik éve egyre népesebb tábor kíséri végig élőben azoknak a védett ragadozó madaraknak az életét és szaporodását Magyarországon, amelyek egy-egy időre a Mavir nagyfeszültségű távvezetékeinek oszlopaira telepített mesterséges fészket választják otthonukként.

Az idén Bíborka volt az első szenzáció, aki egy kerecsensólyompár egyetlen utódjaként április végén kelt ki a tojásból. Hála a fagyos tavaszi szelektől védő fészeknek és a madárszülők szorgos táplálásának, gyorsan növekedett, fejlődött, s röviddel azután, hogy a Mavir és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakembereitől gyűrűt „kapott”, búcsút intett szüleinek, hogy önálló életet kezdjen.

Hamarosan egy másik, természettudományos szempontból talán még fontosabb eseménynek lehettünk szemtanúi: a fészek körül megjelent egy kabasólyompár, amely Bíborka szüleivel kisebb csatát vívott a remek költőhelyért. Néhány rövid összecsapás után gyakorlatilag váltották egymást a fészekben, így velük folytatódott az online „teleregény”. A pár mindhárom tojásából kikeltek a fiókák, amelyek augusztus 6-án az ornitológiai gyűrű mellett az Anna, Lenke és Kenéz nevet kapták. A névadó szülők ezúttal is – éppúgy, mint a kerecsensólyom esetében – a kamerázási programot figyelemmel kísérő „rajongók” közül kerültek ki, az élő videoközvetítést ugyanis nézők százezrei követik figyelemmel a világ több mint száz országában közösségi online felületen és a www.mavir.hu honlapon. A kabasólymok fészekfoglalása és költése azért nagy jelentőségű az ornitológus szakemberek számára, mert a faj folyamatos megfigyelésére Magyarországon eddig még nem nyílt lehetőség.

A műfészkekbe költöző madarak életét a szélesebb közönség 2011 tavasza óta követheti nyomon a Mavirnak és az MME-nek köszönhetően. A szakemberek a nagyfeszültségű távvezetékoszlopokra 20-25 méteres magasságba műfészket és napelemes, HD felbontású kamerarendszert telepítettek, amely lehetővé tette, hogy még abban az évben két vörös vércse, 2012-ben pedig két kerecsensólyom-fióka, Soma és Csillag és szüleik mindennapjaiba tekinthessenek be az érdeklődők.

Költőláda-történelem

Hazánkban az ezredfordulón helyezte ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az első költőládákat. A kerecsensólyom-védelmi programok 2006-ban indultak.

Az Európai Unió támogatásával zajló ún. LIFE+ program hazai koordinátorai a Mavir, az MME, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A szakemberek szlovák, román és bolgár partnerekkel is együttműködnek a faj megismerése és védelme érdekében, a magyar minta alapján a térség országai is belekezdtek a műfészek-telepítésekbe.

Bővebben: www.mavir.hu, www.kerecsensolyom.mme.hu.

 

 

 

A Vodafone önkéntesei Szentendrén
A Vodafone önkéntesei Szentendrén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.