Újabb korlátlan mobilcsomagok jöhetnek

Igény van, de elég fejlett-e a magyar piac a limit nélküli mobilbeszélgetést és üzenetküldést tartalmazó konstrukciókra?

Immár tízezer forint alatt is elérhető korlátlan telefonálás, még akkor is, ha egy bonyolult konstrukcióban: a Bónusz Brigád nevű internetes kuponoldal most a Vodafone Red csomagját kínálja 9990 forintért, természetesen kétéves szerződés keretén belül. A Vodafone-nál ugyanez a csomag, amely korlátlan belföldi SMS-t és beszédforgalmat, valamint két gigabájt adatot is tartalmaz, 4000 forinttal drágább, a Magyar Telekomnál pedig az ezzel összevethető csomag hatezer forinttal kerül többe.

Nem kell nézni az órát?
Nem kell nézni az órát?

A Bónusz Brigád által közzétett ajánlat még öt napig él, tehát semmiképpen sem jelenti azt, hogy erre a szintre süllyedt volna a korlátlan csomagok ára, s az is szűkíti az igénylők körét, hogy ezért az árért kedvezményes áron nem lehet készüléket vásárolni. Mégis felveti a kérdést, hogy a magyar piac harmadik versenyzője, a Telenor készül-e hasonló csomaggal előrukkolni a közeli jövőben.

A Telenornál kérdésünkre általánosságban elmondták: más piacokon van hasonló megoldásuk, például Svédországban és Dániában, ahol igen magas az ügyfeleik adatforgalma, s rengeteg, mobilinternetre épülő értéknövelt szolgáltatást vesznek igénybe az előfizetők – értsd, ezekben az országokban a mobilnet csak egy eszköz, hogy más fizetős szolgáltatásokat elérjenek az emberek, ezért nem is a hozzáférésért, hanem a szolgáltatások keretében elérhető tartalmakért fizetnek, mint például zene, játékok, egyéb előfizetések. Ennek megfelelően, az egy előfizetőre jutó árbevétel – vagyis az emberek átlagos költése a mobilcégeknél – is nagyobb, mint Magyarországon, van, ahol az ötszöröse a hazainak.

Magyarország azonban teljesen más piac, nálunk az előfizetők döntését főként az előfizetéshez kapható telefonok választéka és az ára befolyásolja, mint ahogy az átlagos költés alacsonyabb, és nagyobb a kártyás előfizetések aránya. Épp ezért a Telenor Magyarország egyelőre a készülékállomány fejlesztésére, s arra koncentrál, hogy minél kedvezőbb áron, minél modernebb készülékekkel tudja ellátni az előfizetőit: egyelőre az értékesítések hetven százalékát teszik ki az okostelefonok, de a teljes készülékállománynak még csak egyharmada okostelefon.

A korlátlan csomagok bevezetésére készen állunk, de kérdés, hogy erre van-e az ügyfeleknek szükségük. Mi úgy látjuk, hogy egyelőre az a feladatunk, hogy minél nagyobb erőforrásokkal támogassuk az okostelefonok terjedését, és fejlesszük mobilinternet-hálózatunkat – mondta kérdésünkre Mike Michel, a Telenor kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: ha a piaci tendenciák indokolják, bármikor készek bevezetni a korlátlan csomagokat, hiszen e tekintetben bőséges tapasztalatuk van a skandináv piacokról. Az a tény, hogy a Telenor nem követi azonnal a versenytársait, nem jelenti azt, hogy ne akarnánk és ne tudnánk kísérletezni ezen a területen – mondta a szakember. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.