Hírvilág

Támogatott visszailleszkedés

2013 szeptemberében és októberében a rákbeteg gyerekek és fiatalok társadalmi reintegrációját segítő Híd Iroda munkáját támogatják a Telekom hello holnap! Adományvonalát hívók. Ehhez minden hívás és SMS 100 forinttal járul hozzá.

A 13688-as szám a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából egyaránt hívható. Ami a hátteret illeti, a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika onkohematológiai osztályára évente átlagosan negyven gyermeket és fiatalkorút vesznek fel, hogy rákos betegségéből kigyógyítsák. A hosszú, sokszor évekig tartó kezelés után a családok élete már soha nem lesz a régi, sok egyéni kezelést igénylő probléma alakul ki. A Híd Információs és Tanácsadó Iroda a krízishelyzetben lévők komplex támogatását végzi, szakemberei – pszichológus, mentortanár, gyógytornász – főként a baranyai falvakban, kisvárosokban élő családok, gyerekek társadalmi visszailleszkedését segítik.

Pályázat 18–25 éves fiataloknak

A Telenor Magyarország pályázatot hirdetett 18–25 éves fiatalok számára Mobillal egy jobb világért! címmel, amelyben társadalmi problémákra várnak megoldásokat a mobiltechnológia segítségével. Az ötleteket maximum másfél perces YouTube-videóban kell rögzíteni, majd azok linkjét 2013. október 6-án éjfélig elküldeni a youthsummit@telenor.hu e-mail címre. A zsűri által kiválasztott tíz legjobb pályázatra 2013. október 9–16. között lehet szavazni a verseny Facebook-oldalán (www.facebook.com/telenor.ys2013).

Így dől el, melyik az a két legtöbb szavazatot begyűjtő videó, amelynek készítője részt vehet a Telenor Youth Summit elnevezésű rendezvényen 2013. december 9–11. között Oslóban. Eredményhirdetés: 2013. október 21.

Új korszak határán

A Magyar Adományozói Fórum (MAF) 2013. október 3-án konferenciát rendez Fenntarthatóság a társadalmi befektetések szemszögéből 2013 címmel. A konferencia kifejezetten a példamutató társadalmi befektetéseket, vállalati támogatásokat helyezi középpontba, ezzel is ösztönözve a civil, az üzleti és az állami szféra közötti kapcsolatokat és az együttműködést, a tapasztalat- és tudásmegosztást, valamint a széles szakmai közösség létrejöttét. A rendezvény fókuszában a válság kitörése óta lezajlott változások és várható trendek, valamint a társadalmi befektetések vállalati és társadalmi fenntarthatóságban betöltött szerepe és az ehhez kapcsolódó kérdések állnak. A konferenciát ezúttal is a MAF Társadalmi Befektetések Díj pályázatának díjátadója zárja.

BŐVEBBEN: www.donorsforum.hu

Két zöldmegoldás

A Duna–Dráva Cement K . (DDC) idei Zöld Megoldás pályázatán Harkányban egy óvodai biokert létesítése, Siklóson pedig a várkert megújítása nyert el támogatást. A most díjazott és átadott óvodai biokertben a gyermekek maguk gondozzák, nevelik a növényeket, a megtermelt gyümölcsök és zöldségek pedig az egészséges óvodai étkezéshez járulnak hozzá. A zöldfejlesztések iránt elkötelezett közösségeket a DDC Vác környékén is támogatja: régiónként idén is hárommillió forinttal járult hozzá a fenntartható zöldmegoldások megvalósításához.

Kreatim – DesignAid kiállítás és vásár

A fenti elnevezésű rendezvényre Budapesten az Átrium Film-Színházban 2013. szeptember 29-én kerül sor a Design Hét idején. A DesignAid a social design különböző területeit vonultatja fel, emellett lehetőséget teremt a műhelyek és a tervezők találkozására, a legjobb minőségű termékek bemutatására. Az Art Aid Hálózat célja, hogy összekapcsolja azokat, akik a művészet bármely formáját segítő szándékkal alkalmazzák. Összefog minden olyan kezdeményezést, amely aktív segítő szándékkal van jelen a szociális, rehabilitációs, terápiás folyamatokban, valamint a művészet eszközeivel történő nevelésben.

RAgadj ecsetet! – közös képeslap

A Magyar Reumabetegek Egyesületének kezdeményezésére elindult a RAgadj ecsetet! című országjáró kampány.

Másfél hónap alatt nyolc városban gyűlnek össze betegek, orvosok és nővérek, hogy megfessék egy 60 négyzetméteres képeslap darabjait. A részek október 12-én, az artritisz világnapján állnak össze egyetlen képeslappá, amelyet a Guinness-rekordok szakmai hitelesítésével postára is adnak. A közösségi festést minden helyszínen közismert, szívesen festő emberek támogatják, s a szervezők minden érdeklődőt örömmel várnak. A kampány szeretné a közös művészeti alkotás élményével közelebb hozni egymáshoz a hazánkban reumatoid artritisszel (RA), vagyis sokízületi gyulladással kezelt betegeket – számuk 80-90 ezerre tehető – és a környezetükben élőket, és elősegíteni egy olyan párbeszéd kialakulását, amely segíti egymás jobb megértését. A reumatoid artritisz a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, gyermekeket, fiatalokat és időseket egyaránt érint.

Maroslele Okos Falu program

Mit jelenthet egy falu életében a mobilinternet, miként változtathatja meg a mindennapokat, az oktatást, tanulást, a szabadidő eltöltését az, ha egy kistelepülés megismeri a mobilinternetet és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat, technológiákat? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Vodafone, a Délvilág Csongrád megyei napilap és Maroslele önkormányzata által a Csongrád megyei településen augusztus 30-án elindított Vodafone Okos Falu 2013 program, amely Az én Maroslelém – a palatáblától a táblagépig c. iskolai és felnőttoktatási sorozattal veszi kezdetét. A Vodafone a 2012-ben befejezett hálózatmodernizációval hozta létre a legek hálózatát. Vidéken közel 1,2 millió olyan emberhez juttatta el a széles sávú mobilinternetet, akik addig semmilyen módon nem fértek a világhálóhoz.

Gondolatok a közjóról

Létezhet-e egyéni boldogság a közösség jól-léte nélkül? Függ-e a közjó a gazdaság állapotától? Elégedetté tehet-e bennünket a fogyasztás, ha hulladékhegyek nőnek körülöttünk? Miként része a környezet a közjónak? Ezeket a kérdéseket járja körül a szakterület neves előadói közreműködésével 2013. október 16-án a XVIII. Követ Konferencia, amelynek végén köszöntik a „felnőtté vált” Követ Egyesületet 18. születésnapja alkalmából.

Önkéntességért Díjak

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) idén ötödször hirdette meg az Önkéntességért Díj pályázatát öt kategóriában, a jelölések és pályázatok beadási határideje 2013. október 7. Az ÖKA tapasztalatai szerint hazánkban folyamatosan nő az önkéntesség elismertsége, évről évre egyre több vállalat és magánszemély csatlakozik olyan programokhoz, amelyekkel segíthetnek szűkebb-tágabb környezetüknek. A kisebb helyi közösségektől a civilszervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig mind többen ismerik fel, milyen fontos az önkéntesek által végzett tevékenység céljaik eléréséhez.

Az ÖKA partnere idén, immár harmadszor, a Budapest Bank lesz, amely a díj anyagi és szakmai támogatásán túlmenően különdíjjal jutalmazza az esélyegyenlőségért legtöbbet tevő magánszemélyt. BŐVEBBEN:

Svájci Magyar Civil Alap

Az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal (DemNet) és a Kárpátok Alapítvány – Magyarországgal együttműködve, a Svájci-Magyar Együttműködési Program forrásainak felhasználásával pályázatot hirdet civilszervezetek támogatására. A beadási határidő 2013. október 28. A kibővült Európai Unió gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentésére Svájc pénzbeli hozzájárulást nyújt azoknak az országoknak, amelyek 2004. május 1-jén csatlakoztak az unióhoz.

A program keretében Svájc összesen 130,7 millió svájci frankkal (kb. 31 milliárd Ft) támogatja Magyarországot, s a következő területekre koncentrál: alapinfrastruktúra és környezet, egészségügy, magánszektor ösztönzése, kutatás, partnerség, illetve civilszervezetek tevékenysége a környezeti és társadalmi szektorban. BŐVEBBEN:

Bursa Hungarica-ösztöndíjak

Megjelentek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogram új felhívásai a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatási tanulmányainak támogatására. A pályázatok benyújtásának határideje 2013. november 15.

Újévi Ghymes-koncert

Ismét a Papp László Budapest Sportarénában ad nagyszabású koncertet az egyik legnépszerűbb magyar világzenei formáció, a Ghymes. A 30 éves jubileumát idén ünneplő zenekar újévi estjére január 4-én kerül sor. A koncerten vendégként fellépnek az MR Szimfonikusok, az MR Gyermekkórus és a Nemzeti Színház színészei, a bevétel egy részét az Istenadta Tehetség Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyermekeiért Alapítvány javára ajánlják fel.

A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második fele óta óriási népszerűségre tett szert.

Hetvenkét órás önkéntes akció

Hetvenkét órás közösségi önkéntes szolgálatot hirdet az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány 2013. október 10–13. között, amelyen országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon át közhasznú feladatokat végeznek: pl. intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek. A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű akcióra a program honlapján (www.72ora.oki-iroda.hu) lehet jelentkezni.

Sok kicsi sokra megy

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és az annak tulajdonában lévő huszonhét társaság dolgozói munkabérükből havonta 200 forintot utalnak át egy éven keresztül a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány javára, hogy segítsék a hátrányos helyzetben élő gyerekeket és családokat. A vállalatok 2200 munkavállalója májusban döntött úgy, hogy a jelképes összeggel egy éven át nyújt segítséget a hátrányos helyzetű családoknak. A nemzeti társaságok dolgozói részéről érkező átutalásokkal egy év alatt várhatóan 6, 7 millió forinttal bővül az alapítvány költségvetése.

Világűr gyerekszemmel

Idén már harmadszor hirdették meg az Astra Tehetség versenyt. A nemzetközi gyermekrajzpályázatra a Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában élő 8–15 éves gyermekek rajzait várják. A téma: Hogyan segítik a műholdak az emberek életét?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.