Máris át kell írni?

Csökkentette jövő évi inflációs prognózisát a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta: tárcája a jövő évi költségvetés tervezésekor az eredetileg tervezettnél alacsonyabb, 2,4 százalékos inflációval számol (a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél változatlan).

A költségvetést megalapozó dokumentumokban a szaktárca a nyáron még 2,8 százalékos áremelkedési ütemmel számolt, a minisztériumoknak erre alapozva kellett elkészíteniük saját tervezeiket is. Varga még tíz napja is ugyanerről beszélt a Népszabadságnak – ezekre a számokra alapozott költségvetést küldték el a Költségvetési Tanácsnak is, amely hétfőig készíti el a büdzséről szóló véleményét.

Az inflációs prognózist (a kétszázalékos növekedésivel együtt) már korábban is túlzónak tartották az elemzők, akik jobbára két százalék alatti árnövekedési ütemet (és egy százalékot nem sokkal meghaladó növekedést) várnak. A túlbecsült infláció – miként az idén történt – jövőre is jelentősebb reál-nyugdíjemelést ígért.

A nyugdíjakat hivatalosan az inflációs prognózishoz kell igazítani a költségvetésben, ám korrigálni csak akkor kell, ha végül alacsonyabb lett az emelés, mint az október–novemberben várható éves infláció. (Miután az idén több mint öt százalékkal emelték a nyugdíjakat, az infláció pedig bőven két százalék alatt van, nincs is szükség korrekcióra, az idősek ellátásának reálértéke viszont jelentősebben növekedhet.)

Mindezek alapján jövőre ugyan várható a nyugdíjak reálértékének további növekedése, de nem akkora, mint korábban. Ugyanakkor a módosítás azt is jelentheti, hogy teljesen át kell számolni a költségvetést. Az inflációs prognózis ilyen mértékű megváltoztatása érinti a bevételi számokat (alacsonyabbak lehetnek a forgalmiadó-bevételek) és a kiadási oldal legnagyobb részét. A nyugdíjkiadásokon túl át kell például számolni a minisztériumi kereteket, a béremeléseket, a dologi kiadásokat is.

A kormánynak hivatalosan szeptember végéig kell benyújtani a költségvetési tervezetet az Országgyűlésnek, bár a késés sem elképzelhetetlen: a határidő átlépésének semmilyen szankciója nincs ugyanis. Az ATV-ben egyébként a nemzetgazdasági miniszter kérdésre elmondta azt is, hogy a tárca a 2014-es büdzsé tervezésekor nem számolt a reklámadó bevételével; a 3 százalék alatti hiány e nélkül is tartható.

„Csak kisebb mértékű korrekciókat tudok elképzelni az adótörvények módosításakor, olyan tételeket, amelyek nem nagy tételeket vagy új adókat érintenek” – fogalmazott Varga Mihály. Hozzátette: mind a magánszemélyeknek, mind a vállalatoknak a 2013-as adórendszerből érdemes kiindulniuk jövő évi adózásuk megtervezésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.