Fed-áldás a kamatcsökkentésre

A hét legfontosabb piacmozgató eseménye idehaza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának szeptemberi kamatdöntő ülése lesz.

A héttagú testület keddi tanácskozásán kiderül, mennyire optimistán ítélik meg a Federal Reserve múlt szerdai ülésén hozott döntések hosszú távú következményeit, s Matolcsyék mennyire bátran nyúlnak a kamatcsökkentés eszközéhez. A Fed általános piaci meglepetést keltett azzal, hogy nem csökkentette a havi 85 milliárd dolláros likviditásbővítő-gazdaságélénkítő célú kötvényvásárlási keretét, és a lehetséges első kamatemelési időpontját is 2016-ra tolta ki.

Szaniszló Bálint úgy látja, az augusztusi, húsz bázispontos kamatcsökkentést most újabb húsz bázispontos vágás követheti, amivel 3,60 százalékosra süllyedhet az irányadó ráta. Az OTP Bank elemzési központjának munkatársa szerint a Fed-döntés egyben azt eredményezi, hogy a következő három hónapban fennmarad a likviditásbőség és ebből fakadóan valószínűleg a támogató nemzetközi környezet is, amit az eddigiek alapján a tanács úgy ítélhet meg, hogy további tér van a kamatcsökkentésre. Ezt kihasználva – a holnapival együtt – négyszer húsz bázispontos csökkentésre nyílik tere az MNB-nek. Egy biztos, az egy százalék felé „vágtató” infláció ennek nem lesz akadálya.
A Fed-döntésre megindult piaci rali, majd az ezt követő villámgyors visszarendeződés mindenesetre megfontolásra érdemes tényező lehet, mert az, hogy 300 forint körül táborozott le az euróárfolyam, szemmel láthatóan már senkit sem zavar különösebben. A hazai vágás mértékére a legtöbb elemző most már húsz bázispontot tippel, az amerikai monetáris lazítás tükrében sokan feljebb vitték 10 bázispontos csökkentési előrejelzésüket.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője is húsz bázispontos csökkenésre szavaz, a tanács ugyanis küzd az idővel, és minél előbb, minél mélyebbre akarja vágni a kamatot, kihasználva a kockázatvállalási hajlandóság újbóli felerősödését. Szerinte azonban a következő három hónapban csak tíz-tíz bázispontos szeletekben folytatódhat a ciklus, így december végére 3,30 százalékon találjuk a kamatot.

Az is érdekes lehet, milyen arányban dönt a csökkentésről a tanács. Emlékezetes, hogy augusztusban megbomlott a monetáris tanács büszkén emlegetett egysége, és ketten, Cinkotai János és Pleschinger Gyula csupán tíz bázispontos kamatvágásra láttak lehetőséget.

A hét első két napján számos fontos bizalmi index lát napvilágot. Az HSBC kínai feldolgozóipari és a Markit intézet feldolgozóipari indexei egyaránt visszafogott konjunktúrát jeleznek, szemben a tavasszal közölt, enyhe visszaesésre utaló értékekkel. A német Ifo-index esetében április óta töretlen az emelkedés, a Reuters konszenzusa pedig további növekedést jelez előre. A jelenlegi üzleti környezetet minősítő részindex tavaly június óta nem látott magasságba emelkedett augusztusban, míg a jövő kilátásait a több ezer német vállalatvezető véleménye alapján leíró várakozási komponens a 2011 első hónapjai utáni időszak legmagasabb értéke közelében jár. Egy újabb emelkedés abba az irányba mutatna, hogy a következő néhány hónapban kedvező maradhat a német konjunktúra, ami a hazai gazdaságot is segítheti – véli Dunai Gábor OTP-elemző. Az adatokat egyébként a most zárult németországi parlamenti választások érdemben nem befolyásolták.

A szerdán megjelenő új amerikai ingatlanpiaci adatok azért lehetnek különösen fontosak, mivel a kötvényvásárlási program kivezetésének elhalasztásához fűzött indoklásában a Fed többek között az emelkedő jelzálogkamatokat, illetve ezzel összefüggésben az elmúlt hónapokban a gyengélkedés jeleit mutató lakáspiaci adatokat is megemlítette. A várakozások szerint az augusztusi újlakás-eladások száma 430 ezer körül alakulhat, vagyis a piac arra számít, hogy a júliusban látott hirtelen visszaesés – 400 ezer darab alá – csak átmeneti hatások következménye volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.