Hatmillió iPhone fogyhat a hét végén

Világszerte hosszú sorok kígyóztak az Apple szaküzletei előtt, az új 5C és 5S iPhone modellek árusítását megelőzően. Münchenben kétezres, Párizsban háromszáz fős tömeg várt a reggeli nyitásra, míg Tokióban nyolcszázan gyűltek össze.

Itt a „befutó”, Tamura Tecuja rajongó lett, aki tíz nappal a pénteki forgalmazás megkezdése előtt táborozott le a boltnál, hogy elsőként vehesse kézbe az Apple új okostelefonját. Kínában csak azért nem alakultak ki sorok, mert ott a vevők előzetes regisztráció után kapnak időpontot a mobiljuk átvételéhez. A világ legnagyobb mobilpiacán eddig három hónappal később kezdték árusítani az új iPhone-modelleket, de tekintettel a Samsung élre törésére, most szakítottak ezzel a hagyománnyal.

Üzletpolitikai okokból egyelőre csak tizenegy kiemelt piacon – Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Ausztrália, Kína, Japán, Hongkong, Szingapúr és Puerto Rico – vásárolható meg az új készülékcsalád. A Bloomberg tudósítása szerint azonban ebben az is szerepet játszhat, hogy a csúcsmobil, az 5S ujjlenyomat-felismerő rendszeréhez szükséges alkatrészekből hiány léphet föl, és ez hátráltathatja az eladásokat.

Már az első hétvégére a tavalyi ötmilliós csúcsot egymillióval meghaladó eladási rekordot tippelnek a Piper Jaffray piackutatói, főként az újdonság varázsára hivatkozva. A felfrissített iPhone-ok ugyanis a tudásuk alapján nem nyitnak új kategóriát, szakértők egyedül a csúcsmobil, az 5S ujjlenyomat-felismerő rendszerét fogadják egyöntetű elismeréssel.

A fém helyett műanyag vázba csomagolt „fapados” iPhone 5C kártyafüggetlenül 549 dollárba, az 5S pedig 649 dollárba kerül. Az viszont biztos, hogy a magyar vásárlók idehaza nem ennyiért, azaz 121, illetve 143 ezer forintért fogják megkapni a készülékeket, hiszen a most futó 5-ös széria 149 ezer forintról indul, s az Apple-nek esze ágában sincs a kifutó modellre árkedvezményt adni. A bevezetés dátuma is kérdéses, egyedül a Vodafone üzent a vásárlóknak, bár a „hamarosan” időhatározó jelentését ő sem fedte fel.

A befektetőknek egyértelmű csalódást okozott az Apple a készülékek árazásával, mert a piaci átlagnál jóval nagyobb összeget írnak az árcédulákra, mesterségen fenntartva ezzel azt a látszatot, hogy az iPhone-tulajdonosok kiválasztottnak érezhetik magukat. Különösen a kínaiak, akiknek 700 dollárt kell leszurkolniuk az egyébként náluk gyártott 5S-ért. Elemzők szerint ezzel az árral nem tudják csökkenteni piaci hátrányukat a Samsunggal és a kínai gyártókkal szemben.

Ez a kétely is nyomot hagyott az Apple árfolyamán, amely a szeptember 10-i okostelefon-premier óta 7,1 százalékot esett. Hogy a kurzus magára talál-e, az nagyban függ attól, milyen számokat tartalmaz majd a hét végi eladási statisztikát ismertető hétfői Apple-közlemény.

Az iPhone 5S egyik új tulajdonosa Manhattanben, a Fifth Avenue-n. Nem mindegy, hány készüléket vesznek a hét végén
Az iPhone 5S egyik új tulajdonosa Manhattanben, a Fifth Avenue-n. Nem mindegy, hány készüléket vesznek a hét végén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.