A GTA 5 egy nap alatt 800 millió dollárt hozott

Bomba üzletet csinált a világ legdrágább játékát, a Grand Theft Auto ötödik részét (GTA 5) kedden piacra dobó Rockstar Games. A videojáték fejlesztésére és marketingjére – becslések szerint – 265 millió dollárt, azaz mintegy 60 milliárd forintot fordított a skót hát terű társaság.

A Rockstar anyavállalata, a Take-Two Interactive Software az első napi adatok alapján gyorsan közzé is tette, hogy nem kell aggódniuk a részvényeseknek a befektetésük miatt. A GTA 5-ből ugyanis máris több mint 13 milliót értékesítettek (ráadásul ez csak az amerikai és az európai piac, Japánban és Dél-Amerikában még nem jelent meg a játék), a forgalom elérte a 800 millió dollárt, tehát alig 24 óra alatt busásan megtérültek a vállalat kiadásai.

A hatalmas üzleti siker még akkor is igaz, ha ez az összeg a teljes árbevételt jelenti, és ebből nem minden érkezik meg a Rockstarhoz, lejön a forgalmazó boltok pénze és még egyéb jutalékok is – írja a Reuters. Mindenesetre a számok alighanem a GTA 5 készítőit is meglephették, hiszen a piacra dobás előtt még azzal kalkuláltak, hogy az év végéig adnak el 13-14 millió játékot.

A siker persze a Take-Two részvényárfolyamát sem hagyta érintetlenül. Keddtől csütörtökig a vállalat papírjainak jegyzése több mint nyolc százalékkal emelkedett, igaz, tegnap némi csökkenés után 17,40 dollár körül születtek üzletek. Ez viszont még így is 1,1-1,2 dollárral magasabb ár, mint a megjelenés előtt. Ezzel az adatsorral egyébként az iparág legjobbjává vált a GTA 5, hiszen eddig a legnagyobb első napos forgalmat a Call Of Duty sorozat Black Ops II. epizódja könyvelhette el.

Ám az annak esetében összehozott 500 millió dolláros bevétel meg sem közelíti a Rockstar által produkált számokat. Ezek alapján a GTA 5 alkotói immár biztosak lehetnek abban, hogy korábbi üzleti céljukat is teljesíteni tudják, hiszen abban az szerepelt, hogy az újdonságból egy év alatt 23-25 millió darabot adnak el, amely összességében egymilliárd dolláros árbevételt jelent.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A gengszterjáték körül kialakult hangulatot egyébként jól jellemzi egy elemzői megjegyzés is, mely szerint a világpiacon a héten nem is az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése (vagyis hogy a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját befektetői körök általános meglepetésére nem csökkentette az amerikai jegybank), hanem a GTA 5 jelentette a sztorit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.