Hatalmas a forgalom-visszaesés

A cigarettaforgalom drámai csökkenésről tanúskodik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki termékekről szóló, tegnap közzétett júliusi statisztikája. Míg júniusban 1,025 milliárd szál cigaretta került szabad forgalomba Magyarországon, addig júliusban – a trafikrendszer indulásának hónapjában – mindössze 623 millió szál cigarettát adtak el a gyártók.

Ám nemcsak az előző hónaphoz képest jelentős a zuhanás, hanem az előző év júliusához képest, amikor is közel 1,3 milliárd szál fogyott. A kormány által kigondolt és életre hívott nemzeti dohánybolthálózatban most nagyjából ötezer helyen lehet cigarettát kapni,míg korábban ez a szám 35-38 ezer volt. A mostani júliusi negatív adathoz ráadásul azt is hozzá kell venni, hogy a hónap közepéig még a hagyományos üzletekben is lehetett cigarettát kapni. E szerint könnyen lehet: a hatalmas csökkenés a hónap második felében egy viszonylag rövid időszak alatt következett be.

Az idei év már a nyár közepéig sem volt a cigarettagyártók éve, hiszen tavasz óta jelentős, a tavalyi évhez képest 30 százalék körüli csökkenést mutatnak a NAV adatai. Ezzel egybevág a GfK Hungária május– júniusi piac kutatása, amely az év eleje óta a feketepiac rohamos növekedéséről számol be. A GfK úgy látja, hogy az addigi pár százalékról nyár elejére már 7 százalék fölé hízott a feketeáru forgalmi aránya. Ezzel együtt az illegális kereskedelemtől eddig megkímélt megyeszékhelyeken és országrészekben – például a nyugati területeken – hirtelen megjelentek a törvényes piacot kikerülő piaci zugárusok. Szakmai körök szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a feketepiaci szereplők vették a lapot, tudatosan készültek a nemzeti trafikrendszer kialakítása miatt létrejövő értékesítési környezet problémáira. A GfK vizsgálatai azt mutatják, hogy a hazai piacon talált illegális áru legnagyobb része immáron Fehéroroszországból érkezik.

A feketepiac újraerősödése az beszerzési helyek számának látványos csökkenése mellett az egyre magasabb cigarettaáraknak tudható be. Elég csak arra gondolni, hogy a jövedéki adó emelkedése mellett a nemzeti trafikok megsegítésére a kormánypárt 10 százalékra emelte a cigaretta árrését. A trafikrendszer kialakítása is komoly pénzekbe került a kereskedőknek – illetve vélhetőleg a trafikok felszerelésében nem ritkán segédkező gyártóknak is –, amit szintén a nemzeti trafikba betérő vásárlókkal fizettetnének ki. Ugyanakkor úgy hírlik: „az utcán” a legkeresettebb márkákhoz képest mindössze fele áron lehet feketeáruhoz jutni – gyakran éppen a trafikok közvetlen közelében.

Az idei gyenge évkezdet után egyébként éppen csak a június hozott némi bővülést: ekkor a májusi 887 millió szálhoz képest a már említett 1,025 milliárd szál került forgalomba. Bár ez a szint megfelel a tavaly júniusi eladásnak, azonban az idei környezetben mégis kiemelkedő kivételnek tűnik, ami arra utal – és erről a trafikosok is meséltek lapunknak –, hogy a gyártók júniusban még nagy tételben próbálták értékesíteni az árujukat, mielőtt érvénybe lép a Lázár János javaslatára megszületett új szabály, ami az addigi átlagosan 3-4,5 százalékról 10 százalékra tornázta fel a cigaretta árrését. Másrészt a vásárlók is igyekeztek a hagyományos üzleteikben a trafik egyeduralmának életbelépése előtt betárazni készleteiket.

Új rendszer új számokkal
Új rendszer új számokkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.