Eufória után letargia?

Egy nappal az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hatalmas meglepetést keltő „nullás” döntése után el is ült a hirtelen támadt jókedv, s szinte csak az a kérdés, hogy az eufória mikor csap át letargiába.

A Fed szerda este úgy döntött, hogy meghatározatlan ideig változatlan formában önti a pénzt a piacokra, azaz a befektetők ezután is számíthatnak a kötvényvásárlási program (QE3) keretében érkező havi 85 milliárd dolláros friss pénzre. Mi több, Ben Bernanke a most nulla közeli alapkamat emelésére sem lát lehetőséget 2016 előtt.

A gazdaság élénkítését célzó program tehát folytatódik, noha szinte mindenki a keret 5–15 milliárd dolláros csökkentését várta a Fedtől.

A pénz- és tőkepiacokon kitörő örömmel fogadták a hírt, amely szerint minden marad a régiben, az amerikai tőzsdeindexek közül a Dow Jones és az S & P 500-as történelmi csúcsot döntött, a dollár viszont minden létező devizához képest gyengült. Főként azon feltörekvő országok devizái kaptak lendületet, amelyek a QE3 program leállítását pedzegető első jelekre megindult pénzmenekítési hullám áldozatai voltak. A dollárhoz képest két-három százalékot erősödött az indiai rúpia, a thai baht és a malajziai ringgit. A legmaradandóbbnak tűnő nyereséget az euró könyvelhette el, amely az 1,33-as szintről 1,35 fölé erősödött a dollárhoz képest, ilyen acélos legutóbb februárban volt a közös deviza.

Az euró–forint árfolyam szerda este a 297,3-es szinten állt, hogy aztán reggel kilenckor már 294,9 forinton várja a vevőket. Innen azonban estére visszatért a 297-es szinthez, mintha mi sem történt volna. A nagy nyugati tőzsdék 0,5-1 százalékos pluszban zártak, a BUX pedig a reggeli rövid vágtában „lesántult”, lenullázta egész napi teljesítményét.

Délután már az amerikai piacok is semlegesen nyitottak, nyoma sem volt a jó hangulatnak, igaz, ebben közrejátszhatott a munkanélküli-segélyért újonnan jelentkezők számának emelkedéséről szóló adat megjelenése, ami ráirányította a figyelmet az amerikai gazdaság egyik gyenge pontjára.

Ami a jövőt illeti, a szokásos koreográfiára számít Tóth Gergely, a Buda-Cash vezető elemzője. E szerint a megkönnyebbülést hamar követi a korrekció, aztán októberben, a Fed következő üléséhez közeledve újra felerősödik a bizonytalanság, és ez „kifárasztásos” alapon így megy tovább. Igaz, nem a végtelenségig – tette hozzá kérdésünkre az elemző. Szerinte leghamarabb decemberben érkezhet hír a Fed háza tájáról a kötvényvásárlások visszafogásáról.

De könnyen lehet, hogy a posztjáról január végén távozó Ben Bernanke elnök már az utódjára bízza a fontos döntések meghozatalát. A poszt legesélyesebb várományosa, Janet Yellen Fed-alelnök pedig maga is az engedékenyek, azaz a galambok táborába tartozik, vagyis reális esély van a viszonylag nyugodt őszre. Ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy nagy lesz az ingadozás a piacokon, kis hírekre is szélsőséges kilengésekkel reagálhatnak az árfolyamok. A bizonytalanság idegességet szül, és ez a forint árfolyamán is látszani fog.

Tóth Gergely szerint az euró továbbra is a 300-as szint körül fog mozogni, de hamarabb lesz 310 forinton, mint 290-en. Nagyobb traumát a devizahitelek forintosításának módja okozhat. Egy azonban biztos: Matolcsy György jövő kedden bátran nyúlhat az ollóhoz, a Fed „védőhálója” alatt egy húsz bázispontos kamatcsökkentés meglépésének ma nincs különösebb kockázata – véli a szakértő.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a Fed-döntés árnyoldalára hívja fel a figyelmet: sokan túlbecsülik az amerikai gazdaság egészségi állapotát, s a növekedés mégsem annyira olajozott, mint előzőleg feltételezték. Az indoklás szerint ugyanis a gazdaság még nem elég erős ahhoz, hogy visszavegyenek a monetáris ösztönzésből, a költségvetési helyzet s vele együtt az adósságplafon megemelésének rendezése pedig jelentős bizonytalanságot szül a növekedési kilátásokra nézve. Az elemző úgy látja, a Fed mindent változatlanul hagyó mostani döntése a következő hónapokban ismét növelheti a kétségeket a piacokon, az optimista hangulat hamar elillanhat.

Gyorsan elillant az öröm New Yorkban
Gyorsan elillant az öröm New Yorkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.